Zambetele de la Bucuresti au salvat aparentele, dar din punct de vedere politic, summitul NATO de la Bucuresti a fost un fiasco, pentru ca Alianta nu si-a rezolvat diviziunile si criza de identitate cu care se confrunta, comenteaza revista germana Der Spiegel, preluata de NewsIn.

Cei aproximativ 40 de sefi de stat si de guvern, nenumaratii ministri de externe si ai apararii, aproximativ 3.000 de consilieri, secretari si alti oficiali, au fost numai zambete in timpul summitului desfasurat pe parcursul a trei zile la Bucuresti.

Cel putin, mult temuta disputa intre aliati a fost evitata. Iar visul presedintelui american in ultimul sau an de mandat, de a vedea cea mai puternica alianta militara din lume extinsa, s-a indeplinit - macar partial. Croatia si Albania se pot strecura acum sub patura securitatii NATO. Iar Macedonia ar trebuie sa poata sa li se alature imediat ce isi va rezolva disputa bizara in legatura cu numele, pe care o are cu Grecia invecinata.

Dar cam asta a fost totul, mai scrie Der Spiegel. Toate deciziile importante au fost amanate - din nou. Aliatii nici macar nu au indraznit sa inceapa discutiile urgente despre strategii si planuri. Le-a fost teama ca facand acest lucru nu vor mai putea ascunde diviziunile adanci care afecteaza alianta militara. Vechiul inamic comun - o Europa de Est dominata de sovietici - a disparut. Iar NATO nu a reusit deocamdata sa ajunga la un acord privind un nou inamic. Va deveni organizatia politistul lumii sau trebuie sa ramana un pact de autoaparare?

Disputa in legatura cu membrii noi, negocierile asupra declaratiilor finale si formularile goale nu pot ascunde adevaratul vid din inima aliantei, care se extinde fara incetare. In loc sa vorbeasca despre extindere, NATO ar trebui sa se concentreze pe gasirea unui nou concept, a unei justificari pentru existenta sa, a unei viziuni care sa o ghideze, in spatele careia sa se uneasca toate statele membre. "Razboiul Rece s-a incheiat", le-a spus vineri presedintele Bush colegilor sai rusi. Dar ce va urma dupa aceasta confruntare intre doi poli si dupa atentatele din 11 septembrie, aceasta ramane de vazut.

Rusia a dominat summitul NATO

Rusia a fost cea care a dominat reuniunea de la Bucuresti. Totusi, atunci cand presedintele in exercitiu Vladimir Putin a ajuns in Romania, in ultima zi de summit, nimeni nu a vrut o dezbatere cu el. Alianta a fost fericita sa ii accepte cadoul - NATO a primit dreptul de transporta echipamente pe teritoriul rus. Totusi, nimeni nu a vrut sa mentioneze aspectele dificile, ca scutul american antiracheta si declaratiile Rusiei in legatura cu Georgia si Ucraina - pana la urma Bush si Putin vor discuta aceste chestiuni la reuniunea din weekend, de la Soci.

Amana, inchide sedinta si nu te certa - acesta a fost motto-ul urmat, inca o data, la Bucuresti. Summitul s-a incheiat si toate privirile sunt orientate spre urmatorul eveniment important, cel organizat in comun de Franta si Germania la Strasbourg si la Kehl. Totusi pare putin probabil ca discutiile esentiale sa se poarte acolo - Alianta va implini 60 de ani si summitul va fi marcat de ceremonii.

Mai multi membri au respins deja ideea de a lucra la summitul aniversar: de ce sa dezbatem, cand putem sa sarbatorim si atat?