Viceministrul rus de externe Serghei Verșinin a declarat că peste 60 de „ostatici" ruși își ispășesc pedepsele cu închisoarea în Statele Unite ale Americii, ca urmare a ceea ce numește o „vânătoare globală ilegală” de ruși de către serviciile de informații americane, informează Reuters.

Viceministrul rus de externe Serghei VerșininFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Declarațiile lui Verșinin, făcute într-un interviu acordat agenției de știri de stat ruse RIA Novosti, publicat marți, au loc în contextul în care Washingtonul încearcă să realizeze un nou schimb de prizonieri cu Moscova, pe fondul speculațiilor cu privire la ce prizonieri ar dori Rusia să fie eliberați în cadrul unui astfel de acord.

Verșininin nu s-a referit la posibila amploare a unui astfel de schimb, dar a spus că „numărul total de cetățeni ruși (aflați în închisorile americane), care au fost de fapt luați ostatici, depășește 60".

Viceministrul rus de externe nu a furnizat nicio dovadă că sentințele rușilor au fost motivate politic sau că au fost nedrepte, dar a amintit de sentimentul general antirusesc din Statele Unite și a spus că acesta este punctul său de vedere.

La începutul acestei luni, SUA l-au eliberat pe traficantul de arme rus condamnat Viktor Bout, care ispășea o pedeapsă de 25 de ani, în cadrul unui schimb de prizonieri cu Brittney Griner, o vedetă americană de baschet încarcerată în Rusia pentru infracțiuni legate de droguri.

Presa americană a relatat că Rusia a refuzat să îl includă în același schimb pe Paul Whelan, un veteran al Marinei americane, condamnat pentru spionaj în 2020.

Whelan neagă acuzațiile, iar Statele Unite au declarat că fac eforturi ca să îl elibereze.

Potrivit presei americane, Rusia a cerut eliberarea lui Vadim Krasikov, condamnat pentru uciderea în 2019 a unui disident cecen la Berlin, în schimbul lui Whelan.

Autoritățile germane ar fi refuzat să participe la un astfel de schimb.