Pentagonul a confirmat vineri că trupele americane aflate în nordul Siriei "au intrat sub focul artileriei turce" și a solicitat Ankarei să-și sisteze toate operațiunile care ar putea forța forțele SUA să întreprindă "imediat acțiuni defensive", relatează Mediafax citând postul CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trupele americane din vecinătatea (localității siriene) Kobani au intrat sub foc de artilerie dinspre pozițiile turcești, în jurul orei locale 21, pe data de 11 octombrie", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, care a precizat că "explozia s-a produs la câteva sute de metri de o locație din afara zonei Mecanismului de Securitate și într-o zonă despre care turci cunoșteau că aici sunt prezente forțe americane".

Informațiile prezentate de Pentagon contrazic versiunea comunicată de Ministerul Apărării din Turcia, care a negat că forțele sale ar fi tras asupra trupelor americane din Siria, în schimb, afirmând că artileria turcă a vizat militanții kurzi aflați în apropiere.

Ankara a precizat că au fost luate "toate măsurile de precauție înainte de deschiderea focului, pentru a preveni orice vătămare a bazei americane".

Cu toate acestea, forțele turce "au încetat focul la primirea informațiilor din partea SUA", au adăugat autoritățile militare din Turcia.

Oficialii americani au păreri împărțite dacă bombardamentul a fost efectuat în mod intenționat pentru a forța trupele americane să părăsească zona sau a fost cu adevărat o greșeală a armatei turce.

Militarii americani au părăsit avanpostul în urma bombardamentului.