Coreea de Nord, Venezuela si Ciad au fost incluse, duminica, pe lista tarilor vizate de decretul american anti-imigratie, pentru deficientele de securitate privind calatorii si lipsa de cooperare cu Washingtonul. In acelasi timp, Sudanul, una din cele sase tari musulmane vizate de precedentul ordin, a fost scos de pe lista, scrie AFP.

Noul text interzice sau limiteaza intrarea in Statele Unite a cetatenilor straini din opt tari in total, intre care Iran, Libia, Siria, Somalia si Yemen.

Masurile de restrictie sunt diferite in functie de tara. Toti cetatenii din Coreea de Nord si Ciad au interzis accesul pe teritoriul american, in timp ce in cazul Venezuelei interdictia se limiteaza la o lunga lista de oficiali guvernamentali impreuna cu familiile lor.

"Ca presedinte, trebuie sa iau masuri pentru a proteja securitatea si interesele Statelor Unite si ale poporul american", a declarat Dump Trump in decretul emis duminica seara.

"Un mic numar de tari, din cele aproximativ 200 evaluate, raman nesatisfacatoare in prezent in privinta problemelor de gestionare a identitatilor si a capacitatilor de partajare a informatiilor. In unele cazuri, aceste tari inregistreaza o prezenta terorista semnificativa pe teritoriul lor', a explicat presedintele american.

Presedintele american a sustinut la inceputul lui 2017 ca are nevoie de o perioada de 90 de zile de interdictie pentru cetatenii din sase tari musulmane (Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia si Yemen) si de 120 de zile de interdictie pentru refugiatii din intreaga lume, pentru a introduce noi filtre de primire.

Dupa cinci luni de procese in justitie, o versiune modificata a decretului sau privind migratia intrase in vigoare la 29 iunie. Termenul de aplicare expirase duminica.