Fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, un foarte bogat om de afaceri a castigat alegerile primare republicane in statul sau natal Michigan. El l-a invins pe favoritul in sondaje senatorul John McCaine, care castigase scrutinul precedent din New Hampshire. La primarele din 2000 John McCaine fusese invingatorul in Michigan.

Pe locul trei s-a clasat fostul guvernator din Arkansas, pastoral baptist Mike Huckabee. El promite insa ca va invige la scrutinul din Carolina de Sud programat la 19 ianuarie. Pentru Mitt Romney, victoria din Michigan inseamna reintrarea in cursa pentru investitura republicana la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Principala tema a campaniei electorale a fost situatia economica, dat fiind faptul ca in toate sondajele de opinie locuitorii din Michigan isi doresc, in special, locuri de munca.Michigan, al optulea stat american ca numar de locuitori (10 milioane) are cea mai mare rata a somajului din Statele Unite (7,4% fata de o medie nationala de 4,7). Industria de baza este cea constructoare de masini care, insa, in ultimii ani a suferit un declin major (de altfel orasul Detroit se afla in Michigan).

Mitt Romney promite ca va actiona pentru relansarea industriei de automobile si pentru crearea de noi locuri de munca. “ Daca voi fi ales presedinte voi reevalua normele de poluare, care constrang industria auto. Sunt persoane care cred ca industria nationala de automobile nu mai are viitor. Ele cred ca aceasta industrie si angajatii sai apartin trecutului. Aceste persoane se inseala”, a dat asigurari Mitt Romney, nascut in Michigan.

“Eu am Michigan-ul in inima si am masinile in sange”

Un argument in campania sa electorala a fost ca radacinile sale sunt in acest stat. “Eu am Michigan-ul in inima, si am masinile in sange” a spus Romney.

Tatal sau, George Romney, a fost guvernator al statului Michigan in perioada 1963-1969.

Mitt Romney, este un foarte bogat om de afaceri si a aruncat sume uriase in campania electorala. Din punct de vedere religios el este mormon, termen ce defineste, potrivit Wikipedia, membrii "Bisericii lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma ”.

In tabara democrata, alegerile primare nu au avut loc, Partidul Democrat penalizand astfel statul Michigan pentru ca a dorit sa tina scrutinul mai devreme decat data traditionala – 5 februarie. Singurul candidat care si-a facut campanie electorala a fost Hillary Clinton. Rivalii sai, Barak Obama şi John Edwards, au anuntat, inca de anul trecut, ca se retrag respectand sanctiunea decisa de partid.