Senatorul american republican John McCain a luat apararea mass-media in fata celui mai nou atac al presedintelui Donald Trump si a atras atentia ca suprimarea presei libere a fost modul prin care "incep dictatorii", relateaza Agerpres.

John McCainFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Senatorul de Arizona, un critic frecvent al lui Trump, a raspuns astfel la o postare pe Twitter in care liderul de la Casa Alba a acuzat mass-media ca sunt "dusmanul poporului american".

Ordinea internationala stabilita dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-a construit partial pe o presa libera, a spus McCain intr-un interviu difuzat duminica de postul de televiziune NBC in cadrul emisiunii "Meet the Press".

"Urasc presa. Va urasc in special pe dvs.", i-a spus el in gluma intervievatorului, Chuck Todd, de la Conferinta internationala de Securitate de la Munchen. "Insa adevarul este ca avem nevoie de dvs. Avem nevoie de o presa libera. Trebuie sa o avem. Este vital", a adaugat McCain.

"Acum, vorbind serios: daca vrei sa mentii democratia asa cum o stim, trebuie sa ai o presa libera si de multe ori ostila. Fara ea, ma tem ca am pierde cu timpul atat de mult din libertatile noastre individuale. Asa incep dictatorii", a mai spus el.

"Ei incep prin suprimarea presei libere. Cu alte cuvinte - o consolidare a puterii. Daca te uiti in istorie, primul lucru pe care l-au facut dictatorii a fost sa inchida presa. Nu spun ca presedintele Trump incearca sa fie un dictator. Spun doar ca trebuie sa invatam lectiile istoriei", a declarat senatorul republican.

Comentariile lui McCain vin dupa postarea pe Twitter a lui Trump si la cateva zile dupa ce presedintele american a sustinut o conferinta de presa dura in care a criticat in mod repetat relatarile din media privind dezorganizarea de la Casa Alba si scurgerile legate de discutiile sale telefonice cu liderii din Mexic si Australia.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat sambata, in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen, importanta libertatii presei. "Am un mare respect pentru jurnalisti. Am avut intotdeauna rezultate bune, cel putin in Germania, bazandu-ne pe respect reciproc", a spus ea.

Merkel nu l-a mentionat pe Trump, insa a atras atentia ca libertatea presei este "un pilon extrem de semnificativ al democratiei".