Cuba a anuntat miercuri ca va organiza timp de o saptamana, la nivel national, exercitii militare pentru pregatirea armatei in cazul unor "actiuni inamice", la o zi dupa ce Statele Unite l-au ales drept viitor presedinte pe Donald Trump, care a amenintat sa revina asupra deschiderii in relatiile americano-cubaneze cand va ajunge la Casa Alba, relateaza Reuters.

Insula comunista nu a legat direct exercitiile - care vor include miscari de trupe si explozii si se vor desfasura in perioada 16-20 noiembrie - cu victoria lui Trump. De asemenea, guvernul cubanez nu a emis nicio reactie oficiala privind rezultatul scrutinului prezidential din SUA.

Cuba a organizat ceea ce numeste "Exercitiul Bastion Strategic" la fiecare cativa ani din 1980 incoace, deseori ca raspuns la momentele de tensiune cu vecinul sau din nord.

"Scopul (exercitiului) este de a creste capacitatea tarii pentru aparare si pregatirea trupelor si a populatiei pentru a infrunta diferite actiuni inamice", potrivit anuntului publicat in Granma, ziarul oficial al Partidului Comunist aflat la putere.

Donald Trump a amenintat sa revina asupra masurilor luate de presedintele american in exercitiu Barack Obama de a restabili relatiile cu Cuba, după decenii de ostilitate. In ultimii doi ani, Obama a reluat relatiile diplomatice cu Havana si a relaxat o serie de restrictii comerciale si de calatorie.