Vizitatorii straini care necesita autorizatia electronica de calatorie (eTA) pentru Canada vor putea sa se identifice in acest document de frontiera cu optiunile de gen - barbat, femeie sau altul, aceasta tara alaturandu-se acelor natiuni ce ofera posibilitatea alegerii neutre, informeaza Thomson Reuters Foundation, citeaza Agerpres.

Potrivit acestora, noile autorizatii electronice de calatorie vor fi introduse de joi pentru calatorii ce zboara in sau prin Canada, iar acestea vor contine trei optiuni de declarare a genului.

Documentul eTA este cerut pentru calatorii din tari in care viza canadiana nu este solicitata. Aceasta autorizatie nu se aplica rezidentilor SUA.

Canada a facut de asemenea pasi spre a permite persoanelor care si-au schimbat genul sa-si modifice denumirea in pasapoarte si alte documente, a spus o purtatoare de cuvant a agentiei federale care elibereaza documente de calatorie - Imigratie, Refugiati si Cetatenie Canada (IRCC).

"Varianta disponibila online a autorizatiei electronice canadiene de calatorie ¬ eTA a fost proiectata pentru a oferi aplicantilor posibilitatea de a selecta a treia optiune de gen- "altul"", a spus reprezentanta IRCC.

Posibilitatea de a desemna cu "altul" optiunea de gen pe documentele de identitate, precum cele de calatorie, rezidenta sau acte de munca, a devenit o cauza pentru multe grupuri LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), care reprezinta oameni ce nu se considera a fi barbat sau femeie.

Lambda Legal, o organizatie non-profit din SUA care promoveaza drepturile LGBT, a laudat guvernul canadian pentru recenta masura si a chemat guvernul american sa urmeze exemplul acestuia.

Australia ofera optiunile de pasaport barbat, femeie sau X, in timp ce Nepalul, Noua Zeelanda si cateva alte tari au creat de asemenea cadrul pentru a treia optiune. Alte state au facut pasi similari pe unele documente interne.