Justitia turca a eliberat aproximativ 1.200 de soldati care au fost arestati in cadrul anchetei cu privire la puciul esuat din 15 iulie, a anuntat sambata un procuror din Ankara, scrie News.ro.

"In aceasta prima etapa, aproximativ 1.200 de soldati au fost eliberati", a declarat procurorul Harun Kodalak, citat intr-un comunicat publicat de presa turca.

"Este vorba numai despre soldati, fara grade militare", a precizat procurorul in acest comunicat, informatii confirmate pentru AFP de un oficial.

Potrivit autoritatilor turce, 10.410 persoane au fost retinute pana in prezent, in principal militari, dar si politisti, judecatori, procurori si functionari civili.

In total 4.060 dintre aceste persoane au fost inculpate si plasate in arest, potrivit agentiei guvernamentale Anadolu.

Printre ultimele persoane retinute se afla guvernatoarea provinciei Sinop (la Marea Neagra) Yasemin Ozata Cetinkaya - singurul guvernator retinut pana in prezent.

De asemenea, un nepot al predicatorului Fethullah Gulen, Muhammat Sait Gulen, a fost retinut de autoritatile turce si este prima ruda a imamului care s-a autoexilat in Statele Unite si pe care Ankara il acuza ca se afla in spatele puciului esuat de la 15 iulie, scrie presa turca.

Muhammat a fost plasat in arest preventiv, sambata, la Erzurum, in estul Turciei, si urma sa fie adus la Ankara.

Lideri turci sustin ca sustinatori ai lui Fethullah Gulen s-au infiltrat in agentiile statului si au creat o vasta retea de scoli private, in cadrul unui plan pe termen lung de a prelua puterea asupra tarii.

Cel putin 295 de membri ai garzii prezidentiale a lui Erdogan - mai multe de 10% din intregul dispozitiv - au fost arestati pentru presupuse legaturi cu puciul esuat.

De asemenea, 28 de persoane arestate pentru o presupusa legatura cu un cont pe Twitter - Fuat Avni - pe care presupusi sustinatori ai lui Gulen ar face dezvaluiri, au fost plasate in arest provizoriu de catre un tribunal, potrivit agentiei Dogan.

Guvernul a anuntat ca in tentativa de lovitura de stat de la 15 iulie au fost ucisi 24 de pucisti si 246 de cetateni si membri ai fortelor de securitate care s-au opus rasturnarii militare a regimului.

Cancelariile occidentale si-au exprimat ingrijorarea fata de amploarea epurarilor din Turcia.