Presedintele Barack Obama il va nominaliza miercuri pe judecatorul Merrick Garland pentru Curtea Suprema, potrivit mai multor surse din Congres familiare cu procesul de selectie, scrie Reuters.

In varsta de 63 de ani si considerat un progresist moderat, Garland este in prezent seful Curtii de Apel din districtul Columbia.

Potrivit Constitutiei americane, cei noua magistrati ai celei mai inalte instante judiciare - solicitati sa se pronunte in marile de dezbateri sociale din SUA - sunt numiti pe viata de catre presedinte. Senatul aproba sau nu aceasta alegere.

Republicanii, care domina Congresul, sustin ca inlocuirea judecatorului conservator Antonin Scalia, decedat in februarie, ar trebui facuta de viitorul presedinte american, in ianuarie 2017. Acestia au amenintat ca vor refuza audierea unui candidat al presedintelui, indiferent de CV-ul sau.

Pentru Barack Obama, care va parasi puterea in ianuarie 2017, miza este mare: Curtea este divizata in prezent intre patru judecatori conservatori si patru progresisti.