Un meci de rugby intre doua echipe universitare a fost intrerupt luni seara dupa ce pe teren a avut loc o bataie intre suporteri negri care au invadat peluza si spectatorii majoritar albi, la universitatea din Bloemfontein, in Africa de Sud, potrivit AFP.

O inregistrare facuta cu un telefon mobil arata un grup de manifestanti negri invadand terenul, urmati de spectatori albi.

Universitatea a confirmat marti intr-un comunicat intreruperea meciului, in minutul 17, dupa ce un grup de manifestanti a fost "alungat si batut de spectatori".

Partidul radical de stanga Luptatorii pentru Libertate Economica a afirmat ca un "grup de studenti albi si parintii lor au intrat pe teren si au batut (manifestantii) pe care i-au tratat ca pe niste animale".

"Condamnam rasistii si sustinem studentii pentru protestele lor", se mai arata in comunicatul partidului.

Acesti studenti sustin muncitorii care lucreaza la universitatea din Bloemfontein si care cer stoparea procedurilor de platire a prestatorilor de serviciu pentru curatenie sau securitatea in campus.

Incidentele intervin in contextul in care cursurile sunt suspendate la universitatea din Pretoria dupa violente intre stundentii negri care cer oprirea cursurilor in afrikaans si militantii Afriforum, un lobby afrikaner.

O inregistrare video arata un student negru palmuind un barbat alb in timpul acestor ciocniri in campusul universitatii din capitala sud-africana.

In noiembrie, studentii universitatii din Stellenbosch (sud-vest) au obtinut predarea cursurilor in engleza, si nu in afrikaans, limba minoritatii albe care a instaurat apartheidul.

Diviziunile rasiste raman o problema majora in Africa de Sud. Numerosi studenti denunta rasismul si absenta evolutiilor in universitatile din tara.

De un an, universitatile din aceasta tara sunt tulburate de proteste.