Zona de est a Statelor Unite ale Americii a fost acoperita sambata de zapada adusa de furtuna Jonas, poreclita "Snowzilla", care a dus la intreruperea energiei electrice in numeroase localitati si a obligat autoritatile sa apeleze la ajutorul militarilor pentru deszapezire, relateaza Agerpres.

Furtuna de zapada pe Coasta de Est a SUAFoto: Captura YouTube

Furtuna, care va continua de-a lungul acestui weekend, a provocat deja moartea a cel putin 8 persoane, in special in urma unor accidente, conform presei americane.

De cateva zile serviciile meteorologice anunta sosirea acestei furtuni record, care loveste o mare parte a Coastei de Est a SUA, de la Washington pana la New York. "Vreau sa ma exprim foarte clar pentru toata lumea. Ne pregatim sa infruntam o furtuna majora pe care o consideram foarte periculoasa", a declarat primarul orasului Washington, Muriel Bowser.

Aproximativ 85 de milioane de persoane, adica aproape un sfert din totalul populatiei SUA, ar putea fi afectate de viscolul supranumit de cotidianul Washington Post "Snowzilla", cu trimitere la Godzilla, monstrul emblematic al cinematografiei.

Conform previziunilor meteorologice, la Washington stratul de zapada va depasi 60 de centimetri. Ninsoarea va fi insotita de vant puternic, de pana la 90 km/h si de valuri mari care ameninta sa inunde zonele de coasta. Politia le-a solicitat locuitorilor din Washington sa ramana in case pana la trecerea furtunii. Atat Washingtonul cat si statele vecine, Virginia si Maryland, au fost plasate in stare de urgenta.

Locuitorii capitalei, unde scolile au fost inchise de vineri, si-au facut aprovizionarea pentru acest sfarsit de saptamana, formand cozi lungi la supermarketuri.

In Virginia, guvernatorul Terry McAuliffe a mobilizat membrii Garzii Nationale pentru operatiuni de deszapezire si salvare. De asemenea, autoritatile au adunat 650.000 de tone de sare si 8 milioane de litri de solutie salina pentru degajarea strazilor.

Bill de Blasio, primarul New York-ului, a lansat vineri un apel la adresa locuitorilor metropolei de pe Coasta de Est a SUA solicitandu-le sa nu-si foloseasca masinile in timpul viscolului asteptat la sfarsitul acestei saptamani si sa nu-si paraseasca locuintele decat daca este absolut necesar.

Ninsori puternice sunt asteptate la New York de sambata dimineata, caderile de zapada urmand sa continue pana duminica, a anuntat de Blasio intr-o conferinta de presa. Stratul de zapada in metropola de pe Coasta de Est a SUA ar putea atinge 30 - 45 de centimetri grosime iar vantul va bate violent.

"Nu iesiti din case decat in caz de urgenta", i-a sfatuit primarul pe newyorkezi. Intervalul de timp in care sunt preconizate cele mai puternice ninsori este de sambata dimineata, de la ora locala 08.00, pana la miezul noptii.

Mii de curse aeriene au fost anulate, iar traficul feroviar a fost redus. Mai multe intalniri sportive, in special meciuri din campionatul american de baschet, NBA, au fost amanate.

Daca previziunile meteorologice se vor concretiza intocmai, furtuna Jonas se va plasa pe locul doi in ceea ce priveste cantitatea de zapada cazuta in 48 de ore asupra Washingtonului. Recordul este detinut de o furtuna produsa in 1922 care a dus la depunerea unui strat de 66 de centimetri de zapada in 48 de ore.