Un grup de 21 de agentii umanitare critica, intr-un raport, Consiliul de Securitate al ONU pentru ca a esuat sa-si implementeze rezolutiile vizand o imbunatatire a situatiei umanitare in Siria, catalogad anul 2014 "cel mai negru an" al crizei, relateaza DPA, citat de Mediafax.

Raportul stabileste ca - in pofida celor trei rezolutii adoptate de catre Consiliu in 2014, prin care organismul a indemnat la incetarea violentelor asupra civililor si acordarea unui acces ajutoarelor umanitare - situatia din Siria a continuat sa se inrautateasca.

Peste 76.000 de persoane au fost omorate anul trecut, bilantul total al razboiului civil ajungand la 220.000 de morti de la inceputul conflictului, in urma cu patru ani.

Numarul persoanelor care traiesc in zone izolate, in care accesul este dificil, a crescut la 4,8 milioane, de la 2,3 milioane in 2013.

Organizatiile mai subliniaza in raport ca finantarea ajutoarelor umanitare destinate atat Siriei, cat si tarilor din regiune care gazduiesc 3,8 milioane de refugiati sirieni, a atins 57% din necesar in 2014, fata de 71% cu un an inainte.

"Realitatea amara este ca acest Consiliu de Securitate a esuat sa-si implementeze rezolutiile", a subliniat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiati.

"Anul trecut a fost cel mai negru an in acest razboi ingrozitor. Partile implicate in conflict au actionat cu impunitate si au ignorat solicitarile Consiliului", a adaugat el.

Printre organizatiile semnatare ale raportului se afla Oxfam, Save the Children, World Vision International si Syria Relief Network.

Conflictul sirian a inceput prin proteste fata de presedintele Bashar al-Assad, pe 15 martie 2011. Peste 220.000 de persoane au fost ucise de atunci, iar 12 milioane de oameni au nevoie, in prezent, de ajutor umanitar.