Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a acuzat marti pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si pe birocratii de la Bruxelles ca alimenteaza tensiunile dintre Moscova si blocul comunitar in chestiunea crizei ucrainene, scrie Agerpres.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Lavrov le-a spus ziaristilor ca Donald Tusk "si-a cerut scuze" ca UE nu a actionat la fel de repede ca SUA in privinta Moscovei, in cadrul unei intrevederi cu Barack Obama de luni, desi astfel de comentarii nu apar in informarile Casei Albe sau ale UE despre convorbiri.

Donald Tusk, care nu a raspuns imediat comentariilor lui Lavrov, este fost premier al Poloniei, unul dintre statele care au criticat cel mai mult rolul Rusiei in criza din Ucraina si un sustinator al unor sanctiuni mai puternice impotriva Moscovei.

"In cadrul procesului de construire a consensului, membrii UE trebuie sa defineasca ei insisi limitele conduitei pentru oficialii care stau la Bruxelles si fac declaratii in numele tuturor celor 28 de state membre", a spus Lavrov.

"Pentru ca in prezent se intampla ca birocratia UE de la Bruxelles alimenteaza cu buna stiinta confruntarea intre Rusia si Uniunea Europeana", a adaugat el, in cadrul unei conferinte comune cu ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo, aflat in vizita la Moscova.

SUA, NATO si UE acuza Moscova ca dirijeaza rebeliunea separatista din estul Ucrainei, inarmandu-i pe rebelii prorusi si intarindu-le randurile cu soldati rusi. Rusia a negat in mod repetat o implicare directa, noteaza Reuters.

Serghei Lavrov a spus ca oficiali de la Bruxelles incearca sa complice "normalizarea legaturilor dintre statele UE si Rusia, care este dorita de multe tari, inclusiv de Spania".

Ministrul spaniol a spus ca nu anticipeaza nicio inasprire a sanctiunilor economice deja impuse Rusiei din cauza situatiei din Ucraina, intrucat armistitiul fragil rezista in general in estul acestei tari.