Ministrii europeni ai Apararii au decis joi ca sunt impotriva trimiterii de arme armatei ucrainene, considerand ca exista riscul unei posibile diviziuni transatlantice daca Washingtonul decide sa-i furnizeze armament, scrie Reuters. SUA analizeaza posibilitatea de a furniza arme Ucrainei in lupta impotriva separatistilor prorusi, dar deocamdata nu a fost luata nicio decizie, au afirmat oficiali americani.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko le-a cerut statelor membre NATO sa trimita arme tarii sale.

Mai multi ministri ai apararii europeni care au participat la o reuniune a NATO la Bruxelles si-au exprimat opozitia fata de trimiterea de arme in Ucraina, temandu-se ca aceasta decizie ar putea alimenta conflictul.

"Mai multe arme in aceasta regiune nu ne va duce mai aproape de o solutie si nu va pune capat suferintei populatiei", a declarat presei ministrul german al apararii Ursula von der Leyen.

"Trebuie sa punem presiune pe separatisti si pe Rusia prin mijloace economice si politice pentru a gasi o solutie la masa discutiilor si nu pe campul de lupta, pentru ca a incuraja o escaladare a conflictului nu este o solutie buna", a adaugat oficialul.

Iar ministrul olandez al Apararii Jeanine Hennis-Plasschaert a declarat ca majoritatea aliatilor si "in special Olanda, va insista pe sprijinul non-letal pentru Ucraina. Dialogul politic este singura modalitate de iesi din criza", a explicat oficialul.

"Trebuie sa reducem temperatura crizei, nu sa o crestem", a spus si ministrul italian al Apararii, Roberta Pinotti.