Mai mult de 10.000 de maghiari au protestat la Budapesta duminica pentru a cere retragerea unui proiect al Guvernului Viktor Orban privind o taxa pentru utilizarea internetului, masura destinata sa creasca incasarile statului si pe care criticii o considera nedemocratica, scrie AFP.

"Daca proiectul de lege este eliminat in 48 de ore, vom relua protestele", a spus multimii unul dintre organizatori, Balazs Gulyas.

Cei adunati in fata ministerului Economiei, au purtat pancarte cu inscriptii: "Internet gratuit Wi-Fi, Ungaria libera!"

Planul de impozitare anuntat marti de catre ministrul Economiei prevede o taxa de 150 de forinti (0,50 euro) pentru fiecare gigabyte transferat. Ministrul a spus ca taxa este necesara pentru a umple gauri in bugetul pentru anul 2015 al Ungariei, una dintre cele mai indatorate tari membre ale Uniunii Europene. El a afirmat, de asemenea, ca acest impozit a fost constituit ca sa compenseze uitlizarea masiva a internetului in detrimentul liniilor telefonice traditionale.

Organizatorii protestului afirma insa ca taxa urmareste de fapt sa restranga criticile impotriva guvernului Orban - de multe ori acuzat de autoritarism - care sunt exprimate in principal in mass-media online.