O a cincea persoana a fost internata marti seara la Spitalul Carlos al III-lea din Madrid, dupa descoperirea luni in Spania a primului caz de infectare cu virusul Ebola in Europa, potriivit presei spaniole care citeaza surse spitalicesti. Ziarul El Pais, scrie ca este o infirmiera care a fost in contact asistenta afectata de virus si spitalizata luni. Aceasta femeie a fost izolata ca o masura de precautie, a spus sursa, precizand ca nu are decat o usoara febra.

In plus, inca trei persoane sunt sub observatie in spitalul din nordul Madridului: o alta infirmiera si un inginer ale carui teste initiale au fost negative si ar putea fi externat miercuri, precum si sotul asistentei care are Ebola, considerat cu "risc ridicat". Asistenta a facut parte din echipa care a tratat doua misionari spanioli afectati de virus si care au murit, in 12 august si, respectiv, 25 septembrie.

Cainele asistentei cu Ebola ar putea fi ucis

Intre timp, autoritatile sanitare spaniole au decis marti uciderea cainelui acestei asistente testate pozitiv cu Ebola, provocand mania aparatorilor drepturilor animalelor, scrie AFP. Departamentul Sanatatii din comunitatea urbana Madrid a decis, pe baza unei hotarari judecatoresti, sacrificarea cainelui aflat "in strans contact cu pacienta", iar sotul victimei a contactat imediat mass-media pentru a se opune in mod public acestei posibilitati.

Datele au aratat ca si "cainii pot fi purtatori de anticorpi pozitivi ai virusului Ebola", deci "pot fi purtatori ai virusului chiar fara simptome", a explicat aceasta sursa, adaugand ca animalele ar putea "elimina virusul in fluidele lor, cu un posibil risc de contaminare".

"Mi s-a spus ca daca nu imi dau permisiunea, ei vor sesiza justitia pentru a veni acasa la mine cu forta si sa sacrifice cainele", a declarat Javier, sotul asistentei medicale pentru El Mundo.

Javier a explicat ca Excalibur, un caine de talie mare, este izolat la domiciliu cu mancare si apa si ca el isi poate face nevoile pe terasa. El a adaugat ca initial i s-a propus sa-l duca intr-o clinica, o optiune ce pare sa fi fost respinsa.

Miscarea pentru drepturile animalelor Pacma a cerut sa se renunte la sacrificarea animalului pentru ca niciun caz in lume nu s-a odemonstrat transmiterea virusului de la animale la oameni.