Infrangerea de duminica a Argentinei in finala Cupei Mondiale de catre Germania a dat nastere la Buenos Aires unor scene de tristete, dar si bucurie pentru noii vice-campioni, in timpul unei sarbatori care a fost intrerupta din cauza violentelor declansate de huligani, scrie AFP.

Desi Argentina a pierdut, zeci de mii de suporteri au marsaluit spre Obeliscul din Buenos Aires, locul obisnuit de sarbatorire, fluturand steagul argentinian. Focuri de artificii, tobe, muzica, pocnitori au intretinut petrecerea. Tinerii argentinieni care si-au planificat sa se distreze, nu a vrut sa isi schimbe programul lor. Altii, consternati, se plimba pe strazile din centrul capitalei sau se intorc acasa cu capul plecat.

Dupa mai multe ore de sarbatoare, "petrecerea" a degenerat in acte de violenta, atunci cand zeci de fani extrem de violenti numiti in Argentina "barrabravas" au inceput sa arunce cu pietre si alte obiecte impotriva politistilor care au raspuns cu gloante de cauciuc, gaze lacrimogene si tunuri de apa.

Zeci de huligani au inceput spart geamuri si au dat foc tomberoanelor de gunoi. Opt ofiteri de politie au fost raniti si cincizeci de persoane arestate.

Aceste incidente in contrast cu atmosfera generala dulce-amara a marcat sfarsitul Cupei Mondiale pentru Argentina.

"A fost oricum un Mondial bun. Ca am ajuns in finala impotriva Germaniei, nu este asa de rau. Sunt mandru de aceasta echipa. Nu a fost in stare sa se razbune (pentru finala castigata in 1990 de Germania, n.red.), dar in aceasta finala, am vazut 11 razboinici pe teren", a spus Leandro Paredes, in varsta de 27 ani.

"Am avut sansa, ei au dat tot de pe teren si acum suntem vice-campioni", a spus Analia Cigluiti, un arhitect de 31 de ani, care a vazut meciul pe un ecran gigant din Piata San Martin, in centru orasului Buenos Aires.

"Aceasta este o lovitura dura, am crezut ca Argentina va fi pentru prima data campioana mondiala, e oribil", a spus plangand Martin Ramirez, in varsta de 20 de ani, care nu era nascut atunci cand Diego Maradona a fost adus al doilea titlu de campionana Argentinei in 1986.

Alti fani cantau: "Sunt argentinian, hai Argentina, in fiecare zi te iubesc mai mult".

Emotii mari pentru noua regina a fotbalului mondial

La Berlin, mai mult de 250.000 de oameni, imbracati in culorile nationale negru-rosu-auriu, in fata Portii Brandenburg, in inima orasului au explodat de bucurie cand Gotze marcat. Apoi, sapte minute mai tarziu, au sarbatorit finalul meciului, sinonim cu un al patrulea titlu de campioana pentru Germania.

In aplauze, fanii Germaniei cantau "We are the champions" al celor de la Queen. Pe strazi, rasunau strigate de bucurie in toate partile, in mijlocul focurilor de artificii si ale sunetelor de claxoane. Multimea isi striga bucuria in timp ce cerul era decorat cu un imens foc de artificii.

Germania a castigat Cupa Mondiala pentru a patra oara in istorie, dupa victoria de duminica, cu 1-0 in fata Argentinei pe arena Maracana din Rio de Janeiro. Unicul gol al meciului a fost marcat de Mario Gotze in minutul 113.

Germania a cucerit al patrulea sau titlu mondial, dupa cele din 1954 (3-2 cu Ungaria), 1974 (2-1 cu Olanda) si 1990 (1-0 cu Argentina).