Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca sustine candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, pentru prima data dupa alegerile de duminica, intr-un discurs sustinut la Regensburg (sud), transmite AFP.

“Port acum toate discutiile cu gandul ca Jean-Claude Juncker trebuie sa devina presedintele Comisiei Europene”, a declarat Merkel, potrivit unei postari pe Twitter a purtatorului sau de cuvant.

PPE, al carui candidat la sefia CE este Juncker din pozitia sa de cap de lista, a castigat cele mai multe locuri din Parlamentul European la alegerile de duminica - 213, urmat de Socialisti si Democrati cu 191 de locuri si liberalii din ALDE cu 64. El nu a primit insa sustinerea liderilor UE, care au lasat impresia, la intalnirea avuta marti, ca lupta pentru aceasta pozitie ramane deschisa.

Merkel a lasat la randul ei aceasta impresie afirmand ca, potrivit Tratatului de la Lisabona, Consiliul trebuie sa vina cu propria sa propunere de candidati. “Ca membru al PPE, il propun pe Jean-Claude Juncker ca presedinte al Comisiei Europene. L-am sustinut. Nu am uitat asta la o zi dupa alegeri. Insa trebuie sa respect tratatele europene”, a declarat Merkel.

Cancelarul german a adaugat ca trebuie sa fie inca acceptabil ca noi candidati sa fie propusi. Ea a spus ca prefera “temeinicia in locul vitezei” si ca nerespectarea tratatului a dus UE in trecut inspre catastrofe.

“Trebuie sa te uiti cu cine vrei sa colaborezi. Trebuie sa ne uitam la programe, la continut si vom avea apoi problema personalitatii. La final, va exista un tablou destul de extins de persoane pe masa. Apoi trebuie gandit cum poate sa se inteleaga cu socialistii, PPE si asa mai departe”, a spus Merkel.

“La prima zi dupa alegeri va asteptati sa am totul rezolvat? Mergeti prea departe”, a mai pus cancelarul, potrivit Euractiv.