Drapelul Federatiei Ruse era arborat miercuri dimineata in toate cele 193 de unitati militare ucrainene din Crimeea, relateaza agentia de presa ucraineana Unian. Potrivit sefului Statului Major al armatei ruse, generalul de armata Valeri Gherasimov, ceremonii solemne de ridicare a steagului rus, cu interpretarea imnului de stat al Federatiei Ruse, au avut loc in toate bazele ucrainene din Crimeea care au trecut de partea autoritatilor locale de la Simferopol - capitala regiunii - devenita saptamana trecuta componenta a Rusiei, anunta Agerpres.

In prezent, in unitati si institutiile militare din Crimeea au loc proceduri de inventariere a patrimoniului militar si reatestarea cadrelor.

Astfel, noteaza presa ucraineana, fortele ruse din Crimeea au indeplinit ordinul de a finaliza 'curatarea' peninsulei pana in 25 martie de posibilele focare de rezistenta din partea militarilor ucraineni.

Toti militarii din Crimeea care si-au exprimat dorinta de a-si continua serviciul in armata Ucrainei au predat armele si se afla in afara unitatilor in care au servit inainte, pregatindu-se pentru plecarea in mod organizat in Ucraina continentala, a specificat generalul Gherasimov, intr-o declaratie de presa citata de RIA Novosti.

'In Sevastopol, pe strada Lazarev nr. 6, a fost deschis un punct de inregistrare temporara, unde - conform situatiei de la 25 martie -1.500 de militari ucraineni' si-au exprimat dorinta de a parasi Crimeea, a mai spus seful Statului Major al armatei ruse.

In conformitate cu o intelegere convenita intre ministerele Apararii din Rusia si Ucraina, militarii ucraineni si familiilor lor vor fi evacuati din Crimeea pe calea ferata, a adaugat el, indicand ca au fost deja rezervate vagoane la clasa a doua, care vor fi alaturate trenurilor ce merg spre Ucraina - opt vagoane la Sevastopol, cate doua la Simferopol, Eupatoria si Feodosia si un vagon in Kerci.

Dupa trecerea frontierei, militarii ucraineni veniti din Crimeea urmeaza sa se stranga la unitatea militara A-1978 (statia Novoalekseevka), unde vor primi mandate de redistribuire in alte unitati.

Drapelul Sf.Andrei (patronul marinei militare ruse) a fost ridicat pe toate cele 67 de nave ale fortelor maritime ucrainene din Crimeea, inclusiv pe singurul submarin ucrainean.

In noaptea de marti spre miercuri, fortele ruse au preluat controlul asupra ultimei nave ucrainene din Crimeea - nava de razboi Cerkassi din lacul Donuzlav - dupa cateva ore de asalt si schimburi de focuri, potrivit Ukrainska Pravda.

Peste 15.000 de militari ucraineni dislocati la baze din Crimeea si-au exprimat dorinta de a servi in armata rusa, scrie agentia rusa oficiala de presa Itar-Tass.