Summitul G8 programat in iunie in statiunea rusa Soci a fost anulat, reuniunea urmand sa se desfasoare la Bruxelles, au decis liserii statelor puternic industrializate, reuniti la Haga, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit Mediafax. Liderii G7 au luat aceasta decizie in cursul reuniunii de la Haga, masura fiind o reactie la hotararea Rusiei de anexare a regiunii Crimeea.

Obama le-a cerut liderilor occidentali sa prevada in declaratia de la Haga posibilitatea excluderii Rusiei din G8 si sa prevada noi sanciuni economice, potrivit The Washington Post.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca excluderea Rusiei din grupul tarilor puternic industrializate - G8 - "nu ar fi o mare tragedie". "Daca partenerii nostri occidentali cred ca acest format este depasit, asta este", a afirmat Lavrov intr-o conferinta de presa organizata la Haga. "Noi nu ne agatam de acest format si nu ar fi o mare tragedie daca nu ar mai exista G8", a spus Lavrov.

Tarile occidentale au avertizat Rusia cu excluderea din grupul tarilor puternic industrializate (G7 + Rusia), din cauza anexarii regiunii Crimeea.

"G8 este un club informal. Nimeni nu poate exclude pe altcineva. Dar o eventuala excludere nu ar fi o problema. Trebuie sa se recunoasca faptul ca regiunea Crimeea are dreptul la autodeterminare", a insistat Lavrov.

Liderii G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite), reuniti luni seara la solicitarea presedintelui american Barack Obama, vor analiza posibilitatea excluderii Rusiei, admisa in organizatie in 1998.