Liderul separatist Evgheni Sevciuk se afla intr-o vizita la Moscova, in contextul in care Guvernul rus examineaza, joi, intr-o reuniune speciala, situatia din regiunea transnistreana, dupa ce Tiraspolul a cerut Rusiei sa examineze posibilitatea anexarii Transnistriei la Federatia Rusa. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a plecat miercuri seara la Moscova, pentru discutii privind dosarul transnistrean si "blocada" instituita de Ucraina regiunii separatiste, relateaza Timpul, in editia online, potrivit Mediafax.

Evgheni SevciukFoto: AGERPRES

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului in dosarul transnistrean, a acuzat, marti, Ucraina ca a blocat la frontiera trenuri cu marfuri destinate fortelor ruse de "mentinere a pacii" din Transnistria si a interzis accesul unor cetateni rusi din regiunea separatista pe teritoriul ucrainean.

"Situatia se va complica si mai mult in cazul in care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. Chisinaul nu se gandeste aproape deloc la Transnistria si toate actiunile conducerii Republicii Moldova arata ca Transnistria, de fapt, nu mai este pamantul R.Moldova. Ne vom baza pe aceste fapte si vom trage propriile concluzii", a afirmat Rogozin, citat de agentia Itar-Tass.

El a acuzat Kievul ca urmareste izolarea Transnistriei, unde traiesc aproximativ 200.000 de cetateni rusi.

Ministerul ucrainean de Externe a respins acuzatiile oficialului rus, calificandu-le nefondate si parte "a unei campanii care urmareste discreditarea rolului pe care il are Ucraina in reglementarea conflictului transnistrean", relateaza Europa Libera, in pagina electronica.

Discutiile programate la Moscova pe tema situatiei din regiunea transnistreana au loc in contextul in care presedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a solicitat marti Moscovei sa analizeze posibilitatea alipirii legale a Transnistriei la Rusia.

Cererea Tiraspolului a intervenit dupa ce locuitorii din peninsula ucraineana Crimeea s-au pronuntat masiv in favoarea alipirii teritoriului la Rusia.

In replica, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat ca o eventuala recunoastere a regiunii separatiste ar afecta negativ si imaginea Rusiei.

La randul sau, premierul Iurie Leanca a declarat, miercuri, ca "nu este prima data cand Tiraspolul intreprinde astfel de actiuni". "Nu e nimic nou sub soare. Reactia noastra trebuie sa fie una foarte calma. Avem un obiectiv clar - cel de reintegrare a regiunii transnistrene la Republica Moldova", a declarat Iurie Leanca.

El a afirmat ca la ultimele intalniri in formatul de negocieri 5+2, toate partile, inclusiv cea rusa, au "consfintit" integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

Cu o populatie de aproximativ 555.000 de locuitori, regiunea transnistreana este controlata de un regim separatist prorus, iar Rusia are un contingent de aproape 1.500 de militari in acest teritoriu si participa la "misiunea de mentinere a pacii" in regiune.

Comunitatea internationala incearca de mai multi ani sa negocieze o solutie pentru "conflictul inghetat" din regiunea transnistreana, in cadrul unei formule complexe, cunoscuta sub numele de "5+2", din care, in afara de Chisinau si Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, iar SUA si UE ca observatori. Negocierile se afla insa in impas in ultima perioada.