Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, a sosit marti la Varsovia, pentru consultari pe tema situatiei din Ucraina. El urmeaza sa discute cu premierul Donald Tusk si cu presedintele Bronislaw Komorowski "evenimentele din Ucraina si alte dosare regionale", arata un comunicat dat publicitatii de Casa Alba, potrivit Mediafax.

Joe Biden se va intalni marti dupa-amiaza si cu presedintele eston Toomas Hendrik Ilves, aflat intr-o vizita la Varsovia. Vicepresedintele SUA va pleca apoi la Vilnius, unde va continua miercuri consultarile pe aceleasi subiecte cu presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, si cu presedintele leton Andris Berzins.

Turneul vicepresedintelui american "este un semnal clar pentru toti aceia care vor sa destabilizeze situatia in regiune" si "o dovada ca aliatii NATO, SUA in primul rand, isi respecta angajamentele privind apararea colectiva", a declarat marti premierul lituanian Algirdas Butkevicius.

Foarte preocupate de operatiunile Rusiei in Ucraina, Polonia si tarile baltice sunt ingrijorate de propria lor securitate pe termen mai lung si solicita o atitudine mai ferma a occidentalilor fata de Moscova.

In context, SUA au trimis deja in Polonia 12 avioane de vanatoare F-16, avioane de transport si 300 de soldati. Totodata, in Lituania au fost trimise sase aparate F-15 pentru sporirea supravegherii spatiului aerian baltic.