Sambata, un grup de teroristi au atacat corturile de la tabara de baza a varfului Nanga Parbat, in Pakistan, iar zece alpinisti, inclusiv est-europeni, au fost impuscati, Masacrul a suprins pe toata lumea fiindca s-a petrecut intr-o regiune care era considerata cea mai sigura din Pakistan, o regiune in care turismul era principala sursa cinstita de venit. Cat de mult s-a inrautatit situatia, puteti citi in articol.

HotNews.roFoto: Hotnews

In cele mai mari orase din Pakistan, Karachi si Islamabad, insecuritatea este mare, iar atacurile violente care fac zeci de morti sunt dese. Acolo nu se pune problemea de a face turism, insa in indepartata regiune montana Gilgit-Baltistan lucrurile stateau foarte diferit, zona fiind considerata nu doar cea mai frumoasa, ci si cea mai sigura din tara.

Iata ca sambata, un grup de teroristi au strabatut un drum de 18 ore pe carari de munte pentru a ajunge la tabara de baza a muntelui Nanga Parbat, la 4.200 metri altitudine unde au impuscat zece alpinisti care venisera cu cateva expeditii. Au murit nepalezi, ucraineni, slovaci, lituanieni, americani si chinezi, iar atentatul a fost revendicat de talibanii pakistanezi care au spus ca au infiintat special o noua grupare - numita Junood ul-Hifsa - gandita sa razbune victimele facute de dronele americanilor.

Atacul a socat oamenii care, in ultimii ani, au investit in turism si au si reusit sa reinvie mici statiuni de schi intr-o regiune saraca, insa frumoasa si foarte linistita. Guvernul obtinea de la cateva mii de dolari in sus pentru fiecare permis de escaladare acordat, iar in regiune locuitorii isi castigau existenta vanzand diverse lucruri turistilor, dar si oferindu-si serviciile ca ghizi.

Acum, drept consecinta, toate expeditiile care aveau ca tinta Nanga Parbat au fost suspendate, iar alpinistii au fost dusi la Gilgit, cel mai mare oras din regiune.

Reprezentantii asociatiilor de alpinism se arata socati si ingroziti de urmarile pe care atacul le va avea, fiindca a durat enorm pana cand strainii au avut curajul sa revina intr-un numar atat de mare in regiune, iar acum efectul va fi devastator fiindca regiunea inspira nesiguranta.

Nanga Parbat, supranumit Muntele Ucigas, este unul dintre cele mai ravnite varfuri de peste 8.000 de metri, iar in anii 30' cateva expeditii germane l-au luat cu asalt, insa in zadar. Muntele a fost urcat pentru prima oara de austriacul Hermann Buhl la 3 iunie 1953, intr-una dintre cele mai indraznete povestiri din istoria alpinismului.