Curtea Suprema a Statelor Unite a dat partial dreptate opozantilor politicii de discriminare pozitiva, trimitand in fata justitiei inferioare apelul unei studente albe care s-a plans ca a fost respinsa la admitere din cauza culorii pielii, scrie AFP.

Curtea de apel din Texas (sud), "trebuie sa decida daca avantajele acordate de Universitate sunt potrivite", a scris Inalta Curte, intr-o opinie cvasi-unanima. "Trebuie ca justitia sa determine daca sistemul de admitere (la universitate) este aplicat de o maniera transparenta", adauga Curtea, in motivarea in care se anuleaza decizia curtii de justitie inferioare.

Curtea de apel din Texas daduse dreptate universitatii si apreciase ca tanara alba nu a fost discriminata de o politica de cote care favorizeaza accesul minoritatilor rasiale.

Decizia Curtii Supreme este o victorie partiala pentru opozantii discriminarii pozitive in universitati, chiar daca Inalta Curte nu a revenit asupra deciziei sale din 2003 "Grutter contra Bollinger" in virtutea careia cotele rasiale nu contravin Constitutiei.

Dupa opt de deliberari, Inalta Curte a luat o decizie cu sapte voturi contra unu, dupa ce un al noualea judecator, Elena Kagan, s-a recuzat din cauza unui conflict de interese legat de una din precedentele sale functii.