Arme chimice au fost folosite in cel putin patru incidente din Siria, in martie si aprilie, afirma marti Comisia de ancheta a ONU, in ultimul sau raport prezentat in fata Consiliului pentru drepturile Omului, relateaza AFP.

Comisia de ancheta apreciaza ca "exista motive rezonabile de a crede ca diferite cantitati limitate de produse chimice au fost utilizate". Anchetatorii vorbesc despre patru evenimente in care au fost utilizati agenti chimici: la Khan Al-Assal, in apropiere de Alep, in 19 martie; la Uteibah, in apropiere de Damasc, in 19 martie; in cartierul Sheikh Maqsud, la Alep, in 13 aprilie, si in orasul Saraqeb, in 29 aprilie. Pentru moment, nu au fost identificate natura acestor agenti chimici, sistemele de arme utilizate si nici persoanele care au folosit aceste arme.

"Am intervievat victime, refugiati (...) si personal medical", a explicat presedintele Comisiei, brazilianul Paulo Pinheiro.

Cunoscutul magistrat elvetian Carla del Ponte, membra a acestei comisii, a precizat ca "nu trebuie facut din aceste episoade o poveste mai mare decat este" in comparatie cu numarul global al victimelor conflictului.

"Alte incidente sunt in curs de anchetare", scriu acesti experti, in raportul care analizeaza perioada 15 ianuarie - 15 mai. Comisia cere guvernului sirian sa autorizeze comisia de ancheta privind armele chimice, creata de Secretariatul general al ONU, sa se deplaseze la fata locului.

Potrivit Comisiei, "crimele de razboi si crimele impotriva umanitatii au devenit o realitate cotidiana in Siria".

Actionand sub mandatul Consiliului pentru drepturile omului, Comisia de ancheta nu a primit nici acum unda verde din partea Damascului pentru a se deplasa in Siria. De la inceputul mandatului sau, in septembrie 2011, a realizat 1.630 de interviuri in regiune si la Geneva si a anchetat 30 de acuzatii de masacre, dintre care 17 ar fi fost comise incepand cu 15 ianuarie.

"Sunt foarte surprinsa de violenta si de cruzimea actelor criminale, in special a actelor de tortura. Un alt element care m-a tulburat este utilizarea copiilor in lupte", care sunt "ucisi, torturati", a adaugat del Ponte.

Anchetatorii acuza armata, ajutata de militii si de combatanti externi, printre care Hezbollah, de comiterea de crime, acte de tortura, violuri ai alte acte inumane.

Comisia acuza si gruparile armate de opozitie ca au comis crime de razboi, precum executii si acte de tortura, ca pun in pericol viata populatiei formand dispozitive miliare in apropierea zonelor civile, dar subliniaza ca aceste acte nu au atins amploarea celor efectuate de fortele guvernamentale.