Cateva mii de persoane au manifestat, sambata, la Lisabona, aproape de palatul prezidential, cerand demisia guvernului a carui politica de austeritate, ceruta de creditorii tarii, a agravat considerabil recesiunea si somajul din Portugalia, transmite AFP.

"Schimbati politica", "Afara cu guvernul", "Impotriva exploatarii si a saraciei" sunt cateva din sloganurile scandate de protestatarii convocati de CGTP, principalul sindicat portughez, care a inchiriat mai multe zeci de autocare pentru a-i aduce pe manifestanti in capitala.

"Trebuie sa facem tot ce ne sta in putere pentru a scapa de acest guvern", a declarat secretarul general al CGTP, Armenio Carlos.

Manifestatia este sustinuta de miscarea apolitica 'Que se lixe a troika' (Troica sa-si ia valea) care in martie a reunit impotriva actualei politici de austeritate sute de mii de portughezi din intreaga tara.

Manifestantii au purtat mici pancarte, cu portretul premierului Pedro Passos Coelho insotit de textul "Austeritatea ii pedepseste pe cei saraci, dar aduce beneficii celor bogati" si "hotilor, hotilor". Printre protestatari s-au regasit functionarii publici, someri dar si pensionari, multi dintre ei fluturand steaguri rosii.

Presedintele Anibal Cavaco Silva, al carui rol este in mare parte unul ceremonial, poate dizolva Parlamentul anuntand ulterior alegeri parlamentare anticipate, asa cum doresc, potrivit unui sondaj publicat sambata de ziarul Publico, 57% din portughezi.

Nemultumirea generala a fost agravata de anuntarea, la inceputul lunii mai, a unui nou plan de austeritate, care include cresterea varstei de pensionare, de la 65 la 66 de ani, disponibilizarea a 30.000 de functionari publici din cei aproape 700.000 si marirea saptamanii de lucru pentru bugetari de la 35 la 40 ore.

In fata valului de critici, guvernul a introdus recent masuri de incurajare a cresterii economice si a imbunatatirii gradului de ocupare a fortei de munca.

Cu toate acestea economia portugheza, care beneficiaza, incepand cu luna mai 2011, de un plan de salvare de 78 de miliarde de euro, urmeaza sa se contracte cu 2,3% pana la sfarsitul anului, in timp ce somajul urmeaza sa ajunga la o marime record de 18.2%.