Un cetatean american urmeaza sa fie judecat in curand de un tribunal nord-coreean pentru incercare de "rasturnare" a regimului comunist de la Phenian, a anuntat sambata agentia oficiala KCNA, potrivit Mediafax. Pae Jun-ho, arestat in noiembrie anul trecut, a recunoscut acuzatiile formulate impotriva sa si va comparea in fata Curtii Supreme a Coreei de Nord "la o data apropiata", a precizat agentia nord-coreeana.

"In cursul interogatoriilor, Pae Jun-ho a marturisit infractiuni de intretinere a unei animozitati impotriva Republicii Populare Democratice Coreea si ca a incercat sa rastoarne" regimul, adauga KCNA. "Acuzatiile (retinute impotriva sa) sunt sustinute, toate, prin probe", potrivit agentiei.

Phenianul a anuntat la sfarsitul lui decembrie arestarea pe 3 noiembrie a unui american de origine coreeana care a patruns pe teritoriul Coreei de Nord ca turist si pe care regimul il acuza ca a comis o "infractiune", fara alte precizari.

La 11 decembrie, ziarul sud-coreean Kookmin Ilbo, citat de agentia sud-coreeana Yonhap, a dezvaluit ca un cetatean american de origine coreeana, in varsta de 44 de ani, din conducerea unui operator turistic, era detinut de la inceputul lui noiembrie de catre Phenian. Unul dintre turistii impreuna cu care calatorea transporta un hard disk ce continea pretinse date sensibile, potrivit presei.

Mai multi americani au fost arestati si apoi eliberati, in ultimii ani, in Coreea de Nord.

In 2010, fostul presedinte american Jimmy Carter a obtinut eliberarea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de inchisoare pentru patrundere fara autoritzatie pe teritoriul Coreei de Nord dinspre China. Cu un an inainte, Bill Clinton a contribuit la eliberarea a doua jurnaliste, Laura Ling si Euna Lee, arestate tot pentru trecerea frontierei dinspre China.