Un camion incarcat cu dispozitive pirotehnice si petarde a explodat vineri in provincia Henan din centrul Chinei provocand prabusirea unui pod rutier, relateaza AFP. Televiziunea nationala chineza a anuntat un bilant de 8 morti si 11 ranit. Radio Chine International a raportat ca ar fi vorba de 26 de decese, insa a sters ulterior informatia de pe site.

Din cauza suflului exploziei platforma podului s-a prabusit partial antrenand, in cadere, mai multe vehicule, a anuntat Radio Chine Internationale. Accidentul s-a produs pe autostrada G30, care parcurge China de la est la vest.

Autoritatile locale din orasul Sanmenxia au raportat cinci morti si 11 raniti, bilant dat si de agentia de stiri China Noua.

Explozii de material pirotehnic, care nu se conformeaza intotdeauna normelor de securitate, sunt des intalnite in China in preajma Anului Nou chinezesc, care in acest an cade pe 10 februarie.

Petardele si focurile de artificii sunt folosite in China la evenimente festive precum casatorii, intalniri sportive, concerte, dar mai ales de Anul Nou, cand se crede ca exploziile alunga spiritele rele.

Aproximativ 200 de orase chineze au interzis, incepand din 1994, utilizarea petardelor in cursul sarbatorilor traditionale, din cauza numarului mare de accidente. Aceste interdictii au fost anulate progresiv, in ultimii ani, sub presiunea publicului si din motive comerciale.