Presedintele Frantei, Francois Hollande, i-a cerut marti magnatului Lakshmi Mittal, seful ArcelorMittal, sa garanteze pe termen lung viitorul muncitorilor de la un combinat din nordul Frantei, in caz contrar riscand o nationalizare a operatiunilor, relateaza Financial Times.

Hollande i-a spus lui Mittal, in timpul unei intalniri de o ora la Palatul Elysee, ca cele 629 de locuri de munca amenintate cu desfiintarea la combinatul din Florange trebuie pastrate.

Discutiile vin ca urmare a unei dispute fara precedent intre cele doua parti, dupa ce ministrul francez al industriei, Arnaud Mnotebourg, a lansat un atac direct asupra companiei, pe care a acuzat-o de minciuna si santaj si a sugerat ca aceasta nu mai este binevenita in Franta.

Intr-un comunicat ce a urmat intrevederii, Palatul Elysee a precizat: "Presedintele si-a reafirmat hotararea de a garanta permanent locurile de munca si a prezentat mai multe optiuni."

Inaintea intalnirii, Hollande le-a spus jurnalistilor ca va pune pe masa si optiunea nationalizarii temporare a combinatului de la Florange, daca ArcelorMittal refuza cererea de a tine combinatul deschis.

"Nationalizarea face parte dintre subiectele ce se discuta", a spus el.

Ambele parti au precizat ca discutiile vor continua inaintea termenului limita stabilit de Mittal pentru stabilirea viitorului celor doua furnale. Compania a cerut guvernului ca pana in 1 decembrie sa gaseasca un cumparator pentru acestea, dar Parisul a insistat ca acestea sunt viabile numai ca parte a intregii operatiunii de la Florange, ce include si alte capacitati.

Guvernul vrea ca ArcelorMittal, care are 20.000 de angajati in Franta, sa mentina cele doua furnale sau sa cedeze complet operatiunile de la Florange. Statul ar urma sa preia combinatul pana la gasirea unui cumparator privat.

Confruntarea a reaprins temerile privind ostilitatea guvernului lui Hollande fata de mediul de afaceri, desi si predecesorul sau, Nicolas Sarkozy, a avut mai multe confruntari cu Mittal referitoare la inchiderea unor operatiuni din Franta, mai ales cele de la Florange.

Lipsa de flexibilitate a guvernului francez in privinta planurilor ArcelorMittal a fost alimentata de avansul somajului. Hollande s-a angajat in timpul campaniei electorale sa sustina piata muncii.