Pentru a pretinde o situatie regularizata in Franta, un imigrant ilegal trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, ce au fost detaliate intr-o circulara prezentata miercuri de ministrul francez de interne, Manuel Valls, si publicate de AFP.

Criterii PENTRU PARINTI:

- Cinci ani de prezenta in Franta

- Un copil scolarizat de cel putin trei ani, inclusiv la gradinita

- Sa contribuie efectiv la educatia copilului

In afara de o perioada de doua luni in 2006, in care parintii care locuiau timp de doi ani in Franta si care aveau un copil intrat in sistemul de scolarizare de cel putin un an puteau cere regularizarea situatiei lor, in ultimii ani nu au existat reguli clare in aceasta privinta.

PENTRU SOTUL/SOTIA UNUI STRAIN CU ACTE LEGALE:

- Cinci ani de prezenta in Franta

- 18 luni de viata in comun

- conditii de resurse suficiente

O circulara din 2005 impunea 5 ani de viata in comun. Procedura de regrupare familiala poate sa fie aplicata cu titlu de exceptie pentru un sot sau un partener in cadrul unei uniuni civile (PACS), dar nu si pentru un concubin. Ea include criterii mai stricte in privinta resurselor si locuintei.

PENTRU UN SALARIAT

- Cinci ani de prezenta in Franta

- Vechime de munca de 8 luni in ultimii doi ani sau 30 de luni in ultimii 5 ani

- O dovada a locului de munca actual: un contract de munca sau o promisiune de angajare

- Cu 7 ani de prezenta in Franta si 12 luni de munca in ultimii trei ani, prefectii vor putea elibera o adeverinta valabila patru luni - care poate fi reinnoita o data - care va permite cautarea unui loc de munca

- Dovada de munca privilegiata ramane buletinul de plata. Aceasta este limita dispozitivului, deoarece numerosi imigranti ilegali muncesc la negru.

PENTRU UN TANAR DE 18 ANI

- Sa fi ajuns in Franta inainte de implinirea varstei de 16 ani, exceptand cazul in care toti apropiatii sunt in situatie legala.

- Sa aiba un parcurs scolar "asiduu si serios"

- Sa aiba legaturi pe teritoriul francez

- Pentru minorii izolati: potrivit unei legi din 2006, acestia ar trebui luati in custodie de ajutorul social pentru copii si sa urmeze o formare de calificare. Daca nu sunt introdusi in acest sistem, prefectii vor putea sa pastreze o marja de apreciere discretionara. In prezent, numai tinerii care au ajung inaintea varstei de 13 ani in Franta sunt regularizati automat.