Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a cerut, sambata, autoritatilor ucrainene sa se asigure ca rezultatele definitive ale alegerilor legislative din 28 octombrie sunt rapid anuntate, declarandu-se totodata "preocupata" de intarzierea in procesul de centralizare a voturilor, transmite AFP.

Intr-un comunicat publicat in comun cu comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, Catherine Ashton "remarca cu din ce in ce mai mare preocupare" absenta rezultatelor definitive.

Cei doi oficiali europeni "indeamna autoritatile si toate partidele vizate sa faca tot ce este necesar" pentru ca aceste rezultate definitive, "care trebuie sa reflecte intocmai vointa alegatorilor ucraineni, sa fie rapid anuntate".

"Contestatiile trebuie sa fie rapid analizate si respectandu-se in totalitate regulile si procedurile stabilite", au insistat ei.

Ucraina nu a anuntat inca rezultatele definitive ale alegerilor legislative din 28 octombrie, castigate de partidul presedintelui Viktor Ianukovici, pe fondul conflictelor uneori violente dintre sustinatorii candidatilor partidului de la putere si cei ai opozitiei.

Vineri seara, comisia electorala centrala a anuntat tot rezultate partiale, dupa numararea buletinelor de vot din 99,72% din sectiile de votare.