Liberalii premierului olandez Mark Rutte, invingatori in alegerile anticipate de miercuri, au inceput joi demersurile pentru formarea unui guvern de coalitie pro-european, un proces care ar putea dura insa saptamani intregi, scrie AFP.

"Grupul nostru parlamentar, la fel ca toate celelalte grupuri, s-a reunit joi dimineata pentru a discuta rezultatul alegerilor", a precizat o sursa parlamentara apropiata partidului liberal: "liderii partidului se vor duce in aceasta dupa-amiaza la presedintele parlamentului (Gerdi Verbeet) pentru a decide calendarul pentru formarea guvernului".

Intr-un scrutin considerat drept un barometru al sentimentului anti-european intr-o tara care este unul dintre motoarele zonei euro, liberalii au obtinut 41 de fotolii de deputat din 150 (fata de 31 la alegerile din 2010), urmati indeaproape de laburisti, si ei pro-europeni, cu 39 de fotolii (30 in 2010).

O alianta a celor doua partide in cadrul unui guvern de centru-dreapta - ipoteza privilegiata de analisti - ar oferi o majoritate de 80 de fotolii, care ar putea fi intarita prin includerea unui mic partid de centru.

Scrutinul a fost marcat de sanctionarea partidelor radicale, incepand cu extrema dreapta a lui Geert Wilders, care pledeaza deschis pentru iesirea din zona euro. Acesta nu a obtinut decat 15 fotolii, sensibil mai putin decat cele 24 din 2010. Acelasi scor pentru socialistii eurosceptici ai lui Emile Roemer, stanga "dura" olandeza.

In conditiile in care Mark Rutte este favorit pentru postul de premier, Olanda ar urma sa se alinieze Germaniei in materie de austeritate bugetara pe scena europeana, chiar daca se va alia cu laburistii.

"Trebuie format un guvern stabil cat mai curand in Olanda si voi lucra, impreuna cu voi, pentru ca Olanda sa iasa mai puternica din criza", afirmase Mark Rutte in fata partizanilor sai adunati in Haga in noaptea de miercuri spre joi: "De maine incepem sa lucram".

"Dorim sa participam la formarea unui guvern daca rezultatele din aceasta seara vor fi fidel reprezentate in programul noului guvern", afirmase la randul sau liderul laburist Diederik Samsom, in aplauzele suporterilor sai, la Amsterdam.

Mai apropiati de pozitia Frantei, al carei presedinte Francois Hollande pledeaza pentru o relansare economica, laburistii olandezi sunt totusi foarte exigenti in materie de disciplina bugetara.

Guvernul minoritar al lui Mark Rutte a demisionat in urma unui dezacord cu aliatii sai de la extrema dreapta legat de reducerea deficitului public, ajungandu-se astfel la alegeri anticipate.