Republicanii l-au acuzat pe presedintele Barack Obama ca a incurajat declinul influentei americane pe scena internationala si ca a redus drastic cheltuielile militarilor, informeaza AFP. Vorbind miercuri inainte de conventia republicana din Tampa (Florida), senatorul Jhon McCain, candidat la prezidentiale, a denuntat fara menajamente slabiciunea administratiei Obama.

Barack ObamaFoto: Reuters

"Timp de patru ani, ne-am abandonat treptat mandra noastra traditie de a fi un lider mondial", a declarat McCain, un fost erou al razboiului din Vietnam.

"Nu ne mai putem permite sa-i lasam pe prietenii si aliatii nostri din America Latina, Europa, Asia si Orientul Mijlociu si in special din Israel, a carui existenta este amenintata datorita conducerii americane", a adougat el in ropotele de aplauze ale delegatiei republicane.

"Nu putem lasa guvernele din Rusia si China sa-si exercite dreptul de veto in maniera in care noi trebuie sa ne aparam interesele si progresul valorilor noastre in lume", a declarat John McCain.

In cursul aceleiasi zile, Mitt Romney a explicat motivele vizitei sale in Europa si in Israel, mentionand ca aceasta calatorie i-a dat o "incredere si mai mare" ca SUA trebuie sa aiba o prezenta mult mai activa pe scena internationala.

"In cazul exceptional in care interesele americane necesita o actiune militara ampla, ne-ar trebui resurse enorme pentru a proteja trupele si de a indeplini obiectivele noastre", a declarat Romney in fata unui grup de veterani din Indianapolis (Indiana).

"Lumea este un loc periculos. Marile puteri isi dezvolta rapid fortele lor militare, uneori cu intentii foarte diferite fata de ale noastre", a spus candidatul.

El a mentionat in special programul nuclear al Iranului, existenta unei "amenintari teroriste islamice" in ciuda mortii lui Osama Bin Laden, instabilitatea din Pakistan, "violentele orbile din Siria" si a zvonurilor legate de armele nucleare din Coreea de Nord.

Referindu-se la reducerea chetuilelilor militare decise de administratia Obama, Roamney a dat asigurari ca el va taia din cheltuielile publice si nu din bugetul apararii.

"Exista o multime de locuri de unde se pot face reduceri ale bugetului federal (...) dar nu de la aparare", a concluzionat Roamney.