Pericolul unui razboi civil este "iminent si real" in Siria, a avertizat joi seara secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Potrivit acestuia, "teroristii trag foloase din haosul" actual. La randul sau, mediatorul international Kofi Annan a evocat premisele unui grup de contact international asupra Siriei, potrivit Agerpres. Secretarul general al ONU s-a exprimat in fata Consiliului de Securitate, reunit la New York pentru a discuta despre criza siriana in ziua urmatoare masacrului de la Al-Koubeir, in provincia Hama, unde 78 de civili au fost ucisi, potrivit opozantilor regimului de la Damasc.

Anterior, Ban Ki-moon a calificat drept "scandalos si revoltator" acest masacru. El a indicat de asemenea ca s-a tras cu "arme usoare" asupra observatorilor ONU care au incercat sa mearga acolo. Diplomati ai ONU au vorbit apoi despre arme grele. Observatorii au renuntat in cele din urma sa ajunga joi in aceasta localitate.

Mediatorul international Kofi Annan a confirmat la randul sau joi seara ca "discutii sunt in curs de desfasurare cu privire la posibilitatea de stabilire a unui grup" de contact international asupra Siriei.

Acest grup ar trebui "sa includa tari ce au o influenta asupra uneia sau celeilalte tabere, guvernul si opozitia", a spus el intr-o conferinta de presa, fara a preciza lista de membri ai acestui grup.