Moldovenii ar putea calatori fara viza in tarile Uniunii Europene intr-o perioada scurta de timp, insa decizia depinde de statele membre, a declarat comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, potrivit Mediafax, care citeaza Europa Libera. Füle a facut aceasta declaratie la Chisinau, unde a participat marti la o reuniune informala a Parteneriatului Estic. El a adaugat ca, dintre fostele republici sovietice incluse in parteneriat, Republica Moldova este lider si ar putea incheia negocierile de asociere cu Uniunea Europeana anul viitor.

Potrivit paginii electronice a agenţiei Moldpres, Stefan Füle a mai precizat că negocierile pe tema Acordului de Asociere cu UE ar putea fi finalizate "către anul 2013": "Negocierile pe marginea Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb ar putea fi finalizate către anul 2013. Şi la capitolul liberalizarea regimului de vize, Republica Moldova este într-o poziţie bună. Ea ar putea beneficia de acesta într-o perioadă scurtă de timp. Termenul de acordare a acestui regim liberalizat depinde de statele membre ale UE dar şi modul de implementare a reformelor de către Moldova".

Comisarul european a adăugat că nu întâmplător Chişinăul a fost ales pentru prima reuniune a Dialogului Informal în cadrul Parteneriatului Estic, Republica Moldova fiind lider în acest parteneriat.

În cadrul discuţiilor informale ce au avut loc marţi, oficialii europeni dar şi reprezentanţii diplomaţiei din ţările PaE au făcut o evaluare a rezultatelor reformelor întreprinse în statele partenere după summitul PaE de la Varşovia, au discutat despre modul de implementare a Foii de Parcurs pentru Parteneriatul Estic, au identificat noi oportunităţi de cooperare şi consolidare a dialogului pentru perioada de până la următorul summit al PaE, din 2013.