Un miliardar australian, Clive Palmer, a anuntat un proiect ce prevede constructia in China a unei replici moderne a Titanicului a carui prima cursa intre Anglia si New York va fi prevazuta pentru anul 2016, anunta AFP.

Clive Palmer, care a facut avere in industria miniera, a comandat constructia navei companiei chinezesti CSC Jinling Shipyard.

Caietul de sarcini prevede ca Titanic II sa respecte intocmai gabaritul navei originale, nava care la vremea sa era considerata imposibil de scufundat dar care in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 in urma unei coliziuni cu un aisberg s-a scufundat in Atlanticul de Nord.

Cu 840 de cabine si noua punti, "el va fi la fel de luxos precum Titanicul, dar va avea in mod evident cele mai recente tehnologii, sisteme moderne de securitate si de navigatie", a declarat industriasul intr-un comunicat.

"Titanic II va naviga in emisfera de nord iar voiajul de inaugurare din Anglia pana in America de Nord este planificat pentru sfarsitul anului 2016, a continuat declaratia Clive Palmer.

Marina chineza a fost invitata sa escorteze cu aceasta ocazie transatlanticul.

Anuntul a fost facut la sfarsitul festivitatilor ce au avut loc pentru comemorarea a 100 de ani de la dezastrul Titanicului. Construit la santierele navale din Belfast, Titanic s-a scufundat in trei ore, inregistrandu-se aproximativ 1.500 de victime. Epava sa se afla la 3.800 de metri adancime.

Potrivit lui Clive Palmer, noua nava este un omagiu adus echipajului de pe Titanic.