Forte speciale americane se afla stationate in prezent in cinci state din Asia de sud, ca parte a cooperarii contrateroriste cu aceste tari, a dezvaluit un comandant militar de la Pentagon, citat de Times of India. Amiralul Robert Willard a spus ca militarii americani sunt defasurati in Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Maldive si India.

Forte de elita americaneFoto: Agerpres

Echipele de comando au fost desfasurate de US Pacific Command, ca parte a eforturilor de a intari capacitatile contrateroriste ale acestor tari, in special in domeniul maritim, a afirmat amiralul Willard, care este comandantul PACOM.

"Avem in prezent echipe de asistenta ale trupelor speciale - termenul este "Pacific assist teams" - in Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Maldive, precum si in India", a afirmat amiralul in timpul unei audieri din Congres.

"Lucram foarte bine cu India in ceea ce priveste capacitatile lor contrateroriste, in special in domeniul maritim, dar, de asemenea, si de la guvern la guvern, asistandu-i in legatura cu provocarile de contraterorism intern si contrainsurgenta", a declarat oficialul american.

Willard a spus ca gruparea Lashkar-e-Taiba(Let), aflata in Pakistan, este o organizatie foarte periculoasa, avand nu doar un mod bun de operare, ci si "aspiratii internationale".

"Este o amenintare foarte importanta si cooperam indeaproape cu natiunile din regiune pentru a le ajuta sa o controleze", a afirmat amiralul american.

Comandantul PACOM a facut aceste declaratii duupa ce a fost intrebat de congresmanul Joe Wilson in legatura cu eforturile facute de Statele Unite pentru a contracara amenintarea reprezentata de Let.

Willard a spus ca Asia de Sud este o regiune de importanta strategica majora pentru Statele Unite, aici fiind linii maritime majore de comunicare pentru energie si comert spre Asia si America, venind din Orientul Mijlociu si Europa.