Cel putin 28 de persoane si-au pierdut viata in SUA vineri, dupa ce mai multe tornade au afectat statele Indiana, Kentucky si Ohio, transmite CNN. Un meteorolog de la National Weather Service a declarat ca agentia a primit informatii despre producerea a cel putin sase tornade, precum si relatari despre "distrugeri semnificative".

Imagini apocaliptice in IndianaFoto: Agerpres

"Este o descarcare masiva ce s-a produs in Kentucky si in sudul Americii. Este o nebunie", a declarat meteorologul John Gordon.

CNN precizeaza ca una dintre regiunile cele mai afectate a fost sudul statului Indiana, unde au murit 15 persoane. Alte 12 oameni si-au pierdut viata in Kentucky, iar unul in Ohio.

Imagini difuzate de postul de televiziune prezinta locuinte distruse, copaci doborati si masini rasturnate, in Kentucky si Indiana. Case intregi au fost complet distruse, iar o scoala a fost "demolata", au anuntat autoritatile locale.

Echipele de urgenta desfasoara in prezent o cursa contracronometru pentru salvarea supravietuitorilor, multi dintre ei prinsi sub daramaturi.

In Henryville (Indiana), autoritatile folosesc camere termale portabile si caini special antrenati pentru a gasi un baiat de noua ani, diparut la trecerea tornadei.

Salvatorii si autoritatile au anuntat ca au descoperit o fetita de 20 de luni pe un camp din Salem, la circa 30 de km de Henryville. Fetita, care era singura si nu avea elemente de identificare, a fost intubata si transportata la un spital din Louisville.

Sute de membri ai Garzii Nationale au fost trimisi sa-i ajute pe locuitorii din Indiana afectati de tornada.

"Sunt mereu uimit atat de caracterul imprevizibil, cat si de ferocitatea cu care se poate dezlantui Mama Natura, atunci cand alege sa o faca", a declarat guvernatorul statului Indiana, Mitch Daniels.

La randul sau, guvernatorul de Kentucky, Steve Beshear, a declarat stare de urgenta generala, pentru ca autoritatile locale sa poata accesa resursele si ajutoarele statului. Guvernatorul a aprobat trimiterea de 50 de soldati din Garda Nationala in districtul Morgan.

In afara de persoanele decedate in Indiana, Kentucky si Ohio, autoritatile din Tennessee au anuntat ca mai multi locuitori din Harrison si Oolteweh au fost grav raniti, dupa ce furtunile au fost insotite de grindina de marimea mingilor de golf, vanturi puternice si ploi torentiale.

Distrugeri semnificative s-au inregistrat si in statul Alabama, unde cel putin sapte persoane au fost ranite.

Vezi imagini inregistrate de unii dintre americani afectati de vremea nefavorabila: