Activistii de stanga au organizat vineri un protest in fata ambasadei britanice din Buenos Aires, cerand guvernului argeninian sa rupa relatiile cu Marea Britanie din cauza disputei legate de Insulele Falkland, transmite BBC. Circa 100 de manifestanti au luat parte la demonstratia in cursul careia au dat foc steagului britanic si au anuntat ca-si vor intensifica protestele.

Proteste in ArgentinaFoto: Agerpres

Protestul a fost organizat de Miscarea Muncitorilor Socialisti din Argentina (MST).

Activistii au purtat banere pe care scria "Guvernul sa rupa relatiile acum" si "Anglia, afara din Malvine", asa cum sunt cunoscute insulele dupa numele lor in spaniola.

"Este inacceptabil ca au trimis intariri si ca micul print (n.red. William) va participa la exercitii", a declarat liderul protestatarilor, Wilma Ripoll.

Ripoll a adaugat ca organizatia sa planuieste si alte proteste, inainte ca Printul William sa soseasca in Falkland luna viitoare, pentru a efectua un stagiu ca pilot pe un elicopter destinat operatiunilor de salvare.

BBC scrie ca tensiunile dintre cele doua tari sunt in crestere in ultimele saptamani, inaintea de aniversarea celor 30 de ani de la Razboiul din Falkland, in luna aprilie.

Argentina solicita organizarea de negocieri legate de cererea sa privind suveranitatea teritoriului pe care-l numeste Las Malvinas.

BBC noteaza ca oficialii de la Buenos Aires au fost deranjati in special de declaratiile facute miercuri de premierul britanic David Cameron, care a spus ca cererea Argentinei pentru suveranitatea insulei seamana cu "colonialismul", deoarece ignora dreptul locuitorilor la autodeterminare.

Cameron a mai spus ca a revizuit strategia de aparare a insulelor si ca este pregatit sa trimita intariri in zona.

Marea Britanie a reafirmat ca Falkland va ramane un teritoriu britanic atat timp cat locuitorii insulelor doresc acest lucru.

Potrivit BBC, tensiunea legata de arhipelagul aflat in Atlanticul de Sud a crescut incepand cu 2010, cand companii britanice au inceput sa foreze in zona, in cautare de petrol.

Argentina a obtinut sprijinul altor natiuni sud-americane, iar presedintele Cristina Fernandez a acuzat Marea Britanie de "aroganta" si ca "ia resursele Argentinei".

Marea Britanie detine insulele din jurul anilor 1830, insa Argentina a insistat ca a avut drept asupra loc cu mult inainte. In 1982, trupele argentiniene au invadat insulele, insa ele au fost recapturate de o forta expeditionara britanica dupa un razboi de doua luni in care si-au pierdut viata 649 de argentinieni si 225 de britanici.

Statele Unite au cerut desfasurarea de discutii intre Londra si Buenos Aires pentru rezolvarea disputei.

"Recunoastem administratia de facto a insulei de catre Marea Britanie, dar nu luam nicio pozitie in ceea ce priveste suveranitatea", a afirmat Departamentul de Stat de la Washington.