Liderul opozitiei din Malaezia, Anwar Ibrahim, fost vicepremier, a fost achitat luni de acuzatia de sodomie, dupa un proces foarte controversat care a inceput in februarie 2010, relateaza AFP. Opozitia sustine ca a fost vorba de un proces politic al carui singur scop a fost sa-l impiedice pe Anwar sa preia puterea.

"Ii multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta veste minunata, sunt razbunat, in sfarsit", a declarat Anwar Ibrahim, in varsta de 64 de ani, la anuntarea verdictului.

"Sunt nevinovat dar avem in fata un calendar si o lupta. Trebuie sa ne concentram pe urmatoarele alegeri generale", a adaugat acesta.

Intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter la putin timp dupa verdict, Anwar a declarat: "La alegerile viitoare, vocea poporului va fi auzita si guvernul corupt va parasi piedestalul puterii".

Actualul premier, Najib Razak, aflat in fruntea coalitiei care guverneaza Malaezia de la castigarea independentei, in urma cu peste cincizeci de ani, trebuie sa convoace alegeri pana la inceputul anului 2013.

Achitarea lui Anwar Ibrahim dovedeste ca sistemul judiciar este independent, a reactionat guvernul.

Anwar Ibrahim ar fi trebuit sa-i succeada fostului premier Mahathir Mohamad, dar a intrat in conflict cu acesta si a ajuns in opozitie in 1998. Batut, acuzat si apoi condamnat la zece ani de inchisoare, inclusiv pentru sodomie, el a petrecut sase ani in spatele gratiilor.

Condamnarea a fost insa anulata in 2004 si Anwar a fost eliberat.

In 2008, opozitia, sub conducerea sa, a castigat peste o treime din voturi la alegeri, punand in discutie pentru prima oara suprematia coalitiei aflate la putere de 50 de ani.

Dar in 2008 a fost din acuzat de sodomizarea unuia dintre asistentii sai, in varsta de 27 de ani, o crima care ii putea aduce o condamnare de 20 de ani in aceasta tara majoritar musulmana.

Acuzatorul, Mohamad Saiful Bukhari Azla, a recunoscut ca s-a intalnit cu primul ministru inainte de a depune plangere, proba care a dovedit, potrivit apararii, ca intre timp dosarul a fost fabricat.