Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a spus despre India si China ca sunt "amenintari" la adresa Statelor Unite, Pentagonul grabindu-se ulterior sa corecteze declaratiile oficialului american, relateaza Reuters.

Intr-o declaratie sustinuta joi, in timpul unei vizite pe un santier naval din Connecticut, unde se construiesc submarine nucleare de atac, Panetta a vorbit despre noile provocari cu care se confrunta Statele Unite, dupa razboaiele din Irak si Afganistan.

Dupa ce a trecut in revista amenintarile la adresa securitatii SUA, nominalizand Iranul, Coreea de Nord si atacurile cibernetice, Panetta a vorbit despre ingrijorarile privind "puterile emergente".

"Ne confruntam cu amenintarea puterilor emergente, China, India si altele fata de care trebuie sa fim intotdeauna pregatiti (...) si trebuie sa ne asiguram ca avem intotdeauna suficienta forta de protectie acolo, in Pacific, pentru a le face sa inteleaga ca nu plecam nicaieri", a spus Panetta in fata muncitorilor.

El a facut aceste declaratii in aceeasi zi in care presedintele american Barack Obama a afirmat, in cursul unei vizite in Australia, ca armata americana isi va spori rolul in regiunea Asia-Pacific, in pofida reducerilor bugetare. Obama a declarat ca America este "acolo pentru a ramane" o putere in Pacific.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, comandantul John Kirby, s-a grabit sa corecteze afirmatiile sefului sau, sustinand ca Panetta a considerat atat relatiile cu China cat si cele cu India "absolut vitale".

"Orice presupunere ca ar fi sugerat ca oricare din cele doua tari este o amenintare militara este pur si simplu falsa", a spus Kirby.

Acesta a spus ca Panetta s-a referit, in schimb, la provocarile cu care China si India se confrunta "in interiorul lor".

"Si (s-a referit) la provocarile pe care le impartasim cu ele, in timp ce incercam sa construim relatii mai bune pentru viitor, intr-un mediu foarte turbulent si dinamic pe planul securitatii", a insistat Kirby.