Regizorul Michael Moore, criticat pentru faptul ca si-a anuntat sustinerea pentru miscarea "Occupy Wall Street" desi are o avere de cateva milioane de dolari, a declarat ca nu vede nicio problema in acest lucru, transmite HuffingtonPost. Doar pentru ca sunt bogat nu inseamna ca nu pot protesta impotriva bancilor, a fost mesajul postat de Moore pe blogul personal.Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu o luna si jumatate la New York, in Districtul Financiar, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

Michael MooreFoto: Agerpres

La sfarsitul lunii septembrie, la circa 10 zile dupa inceputul miscarii "Occupy Wall Street", Moore i-a vizitat pe manifestantii din New York care protesteaza impotriva sistemului bancar si le-a spus ca "fiecare reprezinta mii de americani" si ca "sunteti inceputul unui lucru important".

"Mi se inmoaie inima cand va vad pe toti aici. Fiecare dintre voi reprezinta mii de alti americani. Sa nu va pierdeti speranta, pentru ca puterea noastra vine de la oameni", le-a spus atunci Moore manifestantilor.

Regizorul i-a criticat pe bancherii de pe Wall Street si pe bogati, afirmand ca "au incercat sa puna mana pe democratia noastra si sa o transforme intr-o cleptocratie".

"Acesti oameni de pe Wall Street au jefuit viitorul multor tineri prezenti aici, precum si al copiilor lor inca nenascuti. A fost cel mai mare furt, cu siguranta cel mai mare din timpul meu", a completat regizorul, care de atunci a vizitat mai multe orase unde se desfasoara proteste anti-banci.

In mesajul postat pe blogul sau, Moore a scris ca si el a fost la un moment dat un somer ce incerca sa-si gaseasca de munca, in Flint (Michigan).

Regizorul sustine ca, dupa succesul filmului sau "Roger & Me", in 1989, a urmat un set simplu de reguli, printre care: plata taxelor, donarea unei mari parti din avere organizatiilor caritabile si refuzul de a detine actiuni pe bursa, pe principiul ca e mai bine sa faci bani muncind, decat sa-i investesti pe Wall Street.

"Imi castig banii prin metoda traditionala, cinstita, facand lucruri. In unii ani, castig o gramada de bani. In alti ani, asa cum s-a intamplat anul trecut, n-am avut o slujba (niciun film, nicio carte), asa incat am facut mult mai putin. Cum poti sa pretinzi ca esti sarac cand tu esti de fapt opusul saracului?, e ca si cum ai intreba: N-ai facut niciodata sex cu un barbat - cum poti sa fii in favoarea casatoriilor homosexuale? E la fel cum un Congres alcatuit numai din barbati a votat sa dea femeilor drept de vot sau cum o multime de albi au marsaluit impreuna cu Martin Luther King, Jr... Aceasta separare este cea care ii impiedica pe republicani sa inteleaga de ce cineva si-ar cheltui banii si timpul pentru a-i ajuta pe cei mai putini norocosi", a scris Moore.

Declaratia lui Moore a venit la o zi dupa ce regizorul a fost intrebat de Piers Morgan de la CNN daca el considera ca "face parte din cei 1%", considerati clasa bogatasilor din America.

"Imi dedic viata celor care au mai putin si care au fost nenorociti de sistem. Si asa imi petrec timpul, energia, banii pentru a pune capat acestui sistem, despre care cred ca este un sistem al violentei, un sistem care este nedrept cu muncitorul obisnuit din aceasta tara".

Vineri, Moore a vizitat manifestantii care iau parte la protestul "Occupy Oakland", unde i-a adus un omagiu lui Scott Olsen, veteranul de razboi ranit de un proiectil cu gaz tras de politisti in timpul ciocnirilor recente.