Miscarea talibanilor din Pakistan, considerata cea mai mare amenintare la adresa securitatii tarii, a lasat sa se inteleaga ca ia in considerare negocieri de pace cu Guvernul de la Islamabad, a relatat un ziar pakistanez, citat de Reuters. Potrivit informatiilor prezentate de Express Tribune, premierul Yusuf Raza Gilani ar fi spus ca Executivul "este gata sa discute pacea".

Luna trecuta, la sfarsitul unei intalniri la care au luat parte inalti oficiali militari si din serviciile de informatii, liderii pakistanezi au declarat ca vor urmari realizarea reconcilierii cu militantii, pentru a pune capat unei revolte care a provocat mii de morti.

"Consiliul nostru va decide daca si cand putem demara discutii cu guvernul, cu armata", a declarat Maulvi Wali-ur-Rehman Mehsud, adjunct al miscarii talibane, adaugand ca "ne-ar placea sa implicam tari in care avem incredere... din lumea araba. Sa spunem, Arabia Saudita".

"Pana in prezent, n-am primit nicio oferta directa de pace... consiliul nostru va discuta atunci cand vom fi contactati. Acesta este modul nostru de operare. Exista un organism centralizat care ia decizii", a declarat Mehsud.

Tehrik-e-Taliban Pakistan sau Miscarea Talibana din Pakistan (TTP), care are legaturi cu Al Qaeda, a fost infiintata in decembrie 2007, ca o alianta a gruparilor militante pakistaneze ce lupta impotriva autoritatilor.

Gruparea este responsabila pentru numeroase atacuri sinucigase produse in Pakistan in ultimii ani.

Reuters scrie ca mai multe ofensive declansate de armata pakistanezaimpotriva bastioanelor talibane de la granita cu Afghanistanul n-au reusit sa slabeasca TTP. Mii de soldati, politisti si civili

pakistanezi au fost ucisi in conflict.

Analistii afirma ca o incercare de reconciliere intre guvernul pakistanez si talibani ar putea infuria Administratia de la Washington. Anul trecut, Departamentul de Stat a inclus TTP pe lista organizatiilor teroriste si a oferit recompense pentru informatii ce vor duce la capturarea a doi dintre liderii miscarii.

TTP are printre obiective si lovirea unor tinte occidentale din strainatae. Gruparea si-a asumat responsabilitatea pentru atentatul esuat din Times Square, in New York, din 2010. Miscarea este considerata o amenintare directa la adresa Statelor Unite.

Acordurile trecute intre autoritatile din Pakistan si TTP nu au reusit sa aduca stabilitate si au permis gruparii sa implementeze o versiune dura a legii islamice Sharia in regiunile cedate de catre guvern.