Anul acesta, cinematografia românească este reprezentată într-o secţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Dublin (Jameson DIFF), care se va desfăşura în perioada 17-27 februarie. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra, cu sprijinul Ambasadei României în Irlanda şi include cinci dintre cele mai recente şi premiate filme româneşti, precum şi invitaţi de onoare din România.

Deschis la Belfast în ianuarie, acesta este al doilea mare proiect al ICR Londra de promovare a filmului românesc contemporan în 2011. Sunt în pregătire secţiuni româneşti în festivaluri la Londra şi Reykjavik.

Regizorii Marian Crişan şi Alexandru Maftei vor călători la Dublin pentru a-şi promova filmele Morgen, respectiv Bună! Ce faci?, şi pentru a răspunde întrebărilor publicului irlandez.

Duminică, 20 februarie, DJ-ul român Dr Teo va mixa la clubul Odessa ritmuri balkan-electro la petrecerea de deschidere a secţiunii româneşti. Potrivit ICR Londra, sunt aşteptaţi numeroşi profesionişti din industria filmului, dar şi un public general interesat de cultura română, îndeosebi film şi muzică.

Programul detaliat al evenimentelor:

· Vineri 18 februarie, ora 19:30

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică

· Sâmbătă 19 februarie, ora 18:30

Medalia de onoare, de Călin Peter Netzer

· Duminică 20 februarie:

- ora 18:15: Portretul luptătorului la tinereţe, de Constantin Popescu

- ora 20:45: Bună, ce faci?, de Alexandru Maftei; Q&A cu regizorul Alexandru Maftei

- ora 22.00: Concert-petrecere de deschidere cu Dr Teo la Odessa Club

· Joi 24 februarie, ora 18:15

Morgen, de Marian Crisan; Q&A cu regizorul Marian Crisan

Proiecţiile vor avea loc la Light House Cinema şi Screen Cinema din Dublin.

Programul Cinema Romania Now de la Dublin este organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Jameson Dublin International Film Festival, cu sprijinul Ambasadei României în Irlanda.