Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină s-a desfasurat timp de patru zile la Biertan, care a devenit punctul de intalnire a mii de cinefili pasionați de filme de gen. Câștigătoarele trofeelor acestei ediții – în urma votului spectatorilor, care au înfipt țăruși de lemn în inima titlului favorit - au fost lungmetrajul Constrângere/ Compulsion, regizat de Gonzalez Angel, un inconfortabil debut spaniol despre o tânără care realizează că iubitul ei nu este deloc ceea ce pare, și scurtmetrajul Holy F__k, regizat de Chris Chalklen, una dintre cele mai atipice și comice exorcizări văzute pe marele ecran.

Festivalul Luna Plina in Gradina VertigoFoto: lunaplinafestival.ro

„Pentru ediția de anul ăsta am aceleași așteptări și speranțe ca pentru toate cele care au trecut: să se simtă lumea bine, să se bucure de filme și de activități, să simtă că a meritat să se rupă de cotidian două-trei zile, pentru o vizită la Biertan”, spunea Oana Giurgiu, directorul festivalului, la începutul acestei ediții. Vorbele ei s-au adeverit, la ediția din acest an, mii de oameni au venit din toată țara, dar și din străinătate, și s-au bucurat de filme, activități și momente de relaxare. În zilele de weekend sălile s-au umplut până la refuz iar numărul spectatorilor pe tot festivalul a crescut cu 60% față de anul trecut. De asemenea, interesul localnicilor pentru eveniment a crescut și el, anul acesta fiind prezenți cu 20% mai mulți săteni față de anul trecut.

Alături de filmele din competiție, proiecțiile speciale au avut și ele mare succes. Grădina Melies a fost plină pentru cine-concertul CelloFun, Femeia în Lună, iar Irina Margareta Nistor, aflată pentru prima oară la festival, a fost vocea naratorului. Filmul românesc The Wanderers, parțial filmat la Biertan și proiectat tot în Grădina Melies, în prezența echipei, a câștigat mulți fani, publicul declarându-se încântat de povestea cu vampiri din Transilvania în care Armand Assante a interpretat rolul principal.

Activitățile din afara programului de vizionări au fost și ele la mare căutare. Ambele escape rooms, The Dungeon și Inferno, au fost ocupate de dimineață până seara de curioși pasionați de puzzle-uri. O echipă a unei televiziuni de știri a intrat vineri noaptea în Inferno-ul amenajat de Escape My Room, cu intenția de a filma zece minute de atmosferă, și a ieșit de acolo abia o oră mai târziu, complet captivată de joc, doar după ce a reușit să dezlege misterul.

Copiii prezenți la festival au declarat că abia așteaptă să facă 18 ani să poată intra la filme, iar până atunci au confecționat, cot la cot cu adulții, măști de groază, monștri, lampioane din pânză de păianjen și multe alte obiecte la Atelierele Fantastice. De asemenea, toate bicicletele puse la dispoziție de Transybike au fost luate la plimbare într-un tur al satelor săsești din împrejurimi.

42 de oameni au participat la Ghost Hunt, împărțiți în 12 echipe. „Am doi concurenți, sunt soț și soție, dar fac parte din echipe diferite și de două zile nu-și mai vorbesc, ca să nu scape indicii”, povestea Andrei Aroneț, cel care de cinci ani de zile gândește secretul Proiecționistului Posedat și ascunde indicii prin Biertan.

Anul acesta selecția filmelor a fost semnată de criticul de film Cătălin Mesaru, care a ales dintr-un total de 1500 de filme înscrise un total de 10 lungmetraje și 19 scurtmetraje.

„O ediție de succes se simte din prima zi, din energia oamenilor, din reacțiile lor când ies de la filme sau când participă la activități. E formula magică a unui festival mic: lucrul făcut cu drag e primit cu drag”, spune Oana Giurgiu.

Festivalul de Film Horror și Fantastic „Lună Plină” este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc