Pelicula "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit Marele Premiu al Juriului la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care are loc duminică seară. Regizorul francez Jacques Audiard a câştigat marele trofeu Palme d'Or, pentru lungmetrajul "Dheepan", anunta Mediafax.

Acesta este cea de-a doua distincţie pentru "Saul Fia/ Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, care a avut premiera mondială la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, unde a fost selectat în competiţia oficială.

Pelicula a fost recompensată, sâmbătă, şi cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Filmul este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnár, într-un comunicat citat de Mediafax, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Despre prezenţa la Cannes, acesta a adăugat: "Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întâmple asta. Este o onoare. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viaţă".

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu actori ca Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder, Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu) "Ferry" (regia Daniel Nickson) "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father" (regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter), "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

  • "Dheepan", de Jacques Audiard, distins cu trofeul Palme d'Or

Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (13 - 24 mai) a inclus în acest an 19 lungmetraje, printre care s-au aflat unele regizate de cineaşti celebri, între care se numără şi Jacques Audiard, dar şi Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino.

Filmul "Dheepan", de Jacques Audiard, cu Vincent Rottiers şi Marc Zinga, distins cu trofeul Palme d'Or, este o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului. Filmul îl prezintă pe Dheepan, un luptător pentru independenţă, un Tigru tamil din Sri Lanka. Cum înfrângerea e aproape, Dheepan se hotărăşte să fugă. Ia cu el o femeie şi o fetiţă pe care nici măcar nu o cunoaşte, în speranţa că, părând o familie, vor obţine mai uşor azil politic în Europa. Cei trei ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă de paznic. Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului pe care şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou. De data asta Dheepan nu mai luptă pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină "familia" sa reală.

Jacques Audiard este autorul unor pelicule emoţionante, precum "Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon coeur s'est arrêté" (2005), "Un profet/ Un prophète" (2009) şi "Rugină şi oase/ De rouille et d'os" (2012).

Pe de altă parte, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară, pelicula "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit Marele Premiu al Juriului.

  • Lista completă a castigatorilor Festivalului de Film de la Cannes 2015:

Competiţia oficială:

Palme d'Or - "Dheepan", de Jacques Audiard

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) - "Saul Fia/ Son of Saul", de László Nemes, cu românul Levente Molnár în distribuţie

Premiul Juriului - "The Lobster", de Yorgos Lanthimos

Premiul pentru regie - Hou Hsiao Hsien, pentru "The Assassin/ Nie Yinniang"

Premiul pentru scenariu - Michel Franco, pentru "Chronic"

Premiul pentru interpretare masculină - Vincent Lindon, pentru rolul "La Loi Du Marché", de Stéphane Brizé

Premiul pentru interpretare feminină - Rooney Mara, pentru rolul din "Carol", de Todd Haynes, şi Emmanuelle Bercot, pentru rolul din "Mon Roi", de Maïwenn

Caméra d'Or - "La tierra y la sombra", de César Augusto Acevedo

Palme d'Or pentru scurtmetraj - "Waves '98", de Ely Dagher

Palme d'Or onorific: Agnès Varda

Un Certain Regard:

Marele Premiu - "Hrútar/ Rams", de Grímur Hákonarson

Premiul juriului - "Zvizdan/ The High Sun", de Dalibor Matanić

Premiul pentru regie - Kiyoshi Kurosawa, pentru "Kishibe no tabi/ Journey to the Shore"

Premiul Un Certain Talent - "Comoara", de Corneliu Porumboiu

Premiul special al juriului (Prix de l’avenir): "Masaan", de Neeraj Ghaywan, şi "Nahid", de Ida Panahandeh

Premiile criticii internaţionale - FIPRESCI:

"Son of Saul", de László Nemes, cu românul Levente Molnár (competiţia oficială)

"Masaan", de Neeraj Ghaywan (Un Certain Regard)

"Paulina", de Santiago Mitre (Semaine de la Critique)

Premiile juriului ecumenic:

Marele Premiu: Nanni Moretti, pentru "My Mother"

Menţiuni: "The Measure of a Man", de Stephane Brize, şi "Taklub", de Brillante Mendoza

Semaine de la Critique:

Marele premiu - "Paulina", de Santiago Mitre

Révélation France 4 - "La Tierra y la Sombra", de Cesar Augusto Acevedo

Aide Fondation Gan à la Diffusion - "Ni le ciel, ni la terre", de Clément Cogitore

Premiul Découverte - "Varicella", de Fulvio Risuelo

Premiul SACD - "La Tierra y la Sombra", de Cesar Augusto Acevedo

Premiul Canal+ - "Ramona", de Andrei Creţulescu

Cinéfondation:

Premiul I - "Share", de Pippa Bianco

Premiul al II-lea - "Locas Perdidas", de Ignacio Juricic Merillán

Premiul al III-lea - "The Return of Erkin", de Maria Guskova, şi "Victor XX", de Ian Garrido López

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul Art Cinema - "Embrace of the Serpent", de Ciro Guerra

Premiul SACD - "My Golden Days", de Arnaud Desplechin

Premiul Europa Cinemas Label - "Mustang", de Deniz Gamze Ergüven

Premier Prix Illy pentru scurtmetraj - "Rate Me!", de Fyzal Boulifa

Menţiune specială- "The Exquisit Corpus", de Peter Tscherkassky

Carrosse d'Or - Jia Zhangke

Women In Motion Award: Jane Fonda

Queer Palm - "Carol", de Todd Haynes

Palm Dog - Lucky din "Arabian Nights", de Miguel Gomes