În perioada 3-5 decembrie a.c. va avea loc o serie de proiecţii de filme româneşti la Centrul Cinematografic Dolnośląski din Wrocław, Polonia. Printre titlurile care urmează să fie prezentate se numără: Secvenţe, regia Alexandru Tatos (1982), Asphalt tango, regia Nae Caranfil (1995), Furia, regia Radu Muntean (2002), Cocoşul decapitat, regia Radu Gabrea (2008), Călătoria lui Gruber, regia Radu Gabrea (2009) şi Nuntă în Basarabia, regia Napoleon Helmis (2010), informeaza ICR Varsovia.

Proiecţiile de filme româneşti sunt organizate în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Polonezi în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Varşovia si se adreseaza în principal membrilor Asociaţiei (regizori, scenarişti, critici de film etc.), scopul lor fiind acela de a familiariza publicul specializat cu cinematografia românească din ultimele decenii.

Înfiinţată în 1966, Asociaţia Cineaştilor Polonezi (corespondentul polonez al Uniunii Cineaştilor din România) este cea mai importantă instituţie din domeniul filmului, reunind cineaşti şi personalităţi ale lumii cinematografice poloneze. Scopul Asociaţiei este acela de a reprezenta interesele cineaştilor şi ale mediului cinematografic polonez, fiind angajată într-o paletă largă de activităţi, de la managementul drepturilor de autor până la promovarea de filme şi organizarea de proiecţii şi festivaluri.