Regizat, scris și produs de Anca Damian, „Crulic - drumul spre dincolo” a primit peste 25 de premii internationale, la un an de circuit festivalier in peste 100 de festivale. Filmul a avut premiera în România, in data de 7 octombrie 2011, la Cinema Patria, în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. În București, pelicula este distribuită de Independența Film.

“Crulic - drumul spre dincolo” a primit Crystal Award (Grand Prix) in Annecy International Animation Film Festival, cel mai mare festival de animatie, distinctie echivalenta unui Oscar pentru animatie, dar si multe alte premii in festivalele acestui an, printre care: Premiul Special al Juriului Drepturilor Omului in Istanbul IFF, Marele Premiu in Gdansk Doc Film Festival, Premiul Special al Juriului la Gdynia Film Festival, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj in Animator (Poznan), Premiul Festivalului (Sopot), pentru cel mai bun Regizor la festivalul Mlodzi I Film, Cabrito de Plata – Cel mai bun film de lung metraj in Monterrey (Mexic), Premiul Special al Juriului (Siver Dolphin) in Festroia, Cel mai bun film la Milwaukee Film Festival, Premiul Special al Juriului la Se-Ma-For Film Festival, SILVER PUMA Award pentru cel mai bun regizor FICUNAM – Mexic, Premiul publicului FICUNAM – Mexic

Filmul obtinuse in 2011 Mentiunea Speciala Don Quijote la Locarno, Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, premiul special al Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia. La Cottbus (Germania) i-a fost acordată Mențiunea specială a juriului internațional, și Premiul ecumenic Premiul Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), şi Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.

Lungmetrajul va participa la alte festivaluri internaţionale de prestigiu, avand inca peste 25 de selectii in lunile urmatoare.

Crulic – drumul spre dincolo este narat de Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu. Lungmetrajul este scris, regizat şi produs de Anca Damian.

Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune Întâlniri încrucişate, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Rămânerea (1991) şi Drumul câinilor (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul următorului proiect al Ancăi Damian.