Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, infiintarea unei comisii speciale privind reorganizarea administrativ-teritoriala, propunerea venind din partea lui Mircea Geoana, anunta Agerpres. "A fost aprobata infiintarea unei comisii speciale a Senatului privind reorganizarea administrativ-teritoriala. A existat un amendament la propunerea initiala a domnului presedinte Mircea Geoana, ca numarul membrilor sa nu fie 15, ci numai 11, pentru eficienta acestei comisii", a declarat vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru.

Potrivit hotararii de infiintare, comisia are ca obiective analizarea tuturor informatiilor si datelor disponibile referitoare la reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, identificarea cauzelor care necesita o noua reorganizare administrativ-teritoriala, analizarea evolutiei legislative din domeniu, precum si a jurisprudentei Curtii Constitutionale in materie, dar si elaborarea unor studii de impact referitoare la oportunitatea si efectele unei noi organizari administrativ-teritoriale.

Raportul comisiei urmeaza sa fie depus in termen de sase luni de la constituirea acesteia.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, saptamana trecuta, ca prin infiintarea unei comisii speciale pentru discutarea proiectelor de modificare a structurii administrative se poate inlatura politicianismul prezent in actuala dezbatere a temei. Geoana a adaugat ca propunerea de infiintare a unei astfel de comisii a fost primita "cu deschidere" de toate partidele parlamentare. El a mentionat ca o astfel de comisie a functionat si in Franta si in Polonia, inainte ca in aceste tari sa se decida reorganizarea administrativ-teritoriala.

Comisia urmeaza sa analizeze toate propunerile pe tema reorganizarii administrative, sa consulte experti, academicieni si alesi locali, eventual si reprezentanti ai Comisiei Europene, pentru a intocmi un raport.

"Este obligatia Senatului, Camera decizionala pe chestiuni ce tin de administratie si teritoriu, sa aiba, dincolo de patima politica, un demers serios si sobru, sa inlaturam perceptia de politicianism, amatorism si clientelism pe care acest inceput de dezbatere a creat-o", spune Mircea Geoana.